Hlavní obsah

Český džihádista dřív z vězení nepůjde, rozhodl definitivně soud

Novinky, pab
Plzeň

Krajský soud v Ústí nad Labem vzal definitivně šanci na předčasný návrat na svobodu Janu Silovskému, který si odpykává šestiletý trest za propagaci terorismu. Minulý týden v neveřejném jednání potvrdil srpnové rozhodnutí lounského okresní soudu, který 25letému muži ze Spáleného Poříčí žádost o prominutí poloviny trestu zamítl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Silovský (vpravo) u soudu (27. srpna 2019).

Článek

Právo informaci zjistilo ze soudní databáze. Argumenty Silovského obhájkyně o tom, že její klient, který v roce 2016 odjel do Sýrie s úmyslem přidat se k teroristům z Islámského státu, je vzorný vězeň, má rodinné zázemí a příslib zaměstnání, soudy k jeho podmíněném propuštění z výkonu trestu nepřesvědčily.

Lounská soudkyně Adéla Beranová při odůvodnění svého rozhodnutí uvedla, že není přesvědčena o tom, že se odsouzený dostatečně napravil. „Ztotožnila jsem se se závěry věznice, že resocializace u odsouzeného ještě zcela neproběhla. Ve svém dnešním vyjádření před soudem na otázku, zda by v případě propuštění na svobodu dál praktikoval islámské náboženství a řídil se koránem, odpovídal neurčitě a nejasně,“ uvedla soudkyně Baranová.

Vzorný, ale nenapravený. Českého džihádistu soud z vězení nepustil

Krimi

Upozornila také na to, že odsouzený neprojevil ani snahu spolupracovat s psychology nebo psychiatry na řešení schizoidní poruchy, kterou mu diagnostikovali znalci a kvůli které mu také soud uložil v rámci trestu ochranné psychiatrické léčení.

Sám Silovský během srpnového jednání před soudem řekl, že se cítí být stále muslimem, ale pro islám už není tak zapálený. „Pochopil jsem, že to, co jsem udělal, byla chyba, špatné rozhodnutí. Dnes už mě ideologie Islámského státu nezajímá,“ prohlásil Silovský.

Proč ve věznici nevyhledal odbornou pomoc k léčbě své osobnostní poruchy, vysvětlil tím, že nemá k tamním psychiatrům důvěru. Podle Silovského obhájkyně si její klient od počátku trestu plní veškeré povinnosti, je nejlepším pracovníkem mezi vězni, chová se zdvořile a slušně.

Český „džihádista” stráví ve vězení šest let, odvolací soud mu zpřísnil trest

Krimi

Mladík ze Spáleného Poříčí se začátkem února 2016 vydal do Sýrie, kde plánoval zapojit se do válečných akcí bojovníků z Islámského státu. Cestu si pečlivě připravil, od letenek až po zapůjčení auta, kterým chtěl překročit hranice z Turecka do Sýrie. Na letišti v Istanbulu ho ale zadržela turecká policie, které po kratším pohovoru přiznal důvod své cesty. Na teroristických útocích se prý podílet nechtěl. Podle soudních znalců jednal ve stavu zmenšené příčetnosti, trpí totiž schizoidní poruchou osobnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám