Hlavní obsah

Česko řádně nevyšetřuje postup policie, řekl opakovaně soud ve Štrasburku. GIBS se prý nezapojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku během měsíce dvakrát rozhodl o tom, že má Česká republika nedostatky ve vyšetřování postupů policie. Musí tak platit odškodnění oběma stěžovatelům.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Jedná se o dva případy, které soudci rozhodovali letos na podzim. Oba incidenty se shodou okolností odehrály v roce 2013. V obou případech šlo o „zpacifikování“ osob, které s policií nespolupracovaly.

V první kauze soud vytkl Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), že reálně nic nevyšetřovala.

Šlo o případ cizince z Turecka, který byl vyhoštěn do ČR ze Švýcarska. Na pražském letišti jej zajistila cizinecká policie, přičemž žalobce si následně v trestním oznámení stěžoval na špatné zacházení v policejní vazbě na letišti, a to na opakované bití a kopání policisty, kteří proti němu použili i slzný plyn, což mělo za následek zlomeninu nosu a žebra a četné modřiny.

Žalobce trpí psychickou poruchou a ve vazbě v přísném režimu ve středisku pro cizince Bělá-Jezová se měl po policejním zákroku pokusit o sebevraždu.

GIBS ukončila vyšetřování s tím, že nezjistila jakékoli skutečnosti vedoucí k závěru, že se policisté dopustili přestupku nebo jednali protiprávně. Spis byl tak uzavřen bez dalších opatření.

„V projednávané věci je však pozoruhodné, že se GIBS nejprve omezila na to, že požádala oddělení vnitřní kontroly Ředitelství cizinecké policie, aby incident na letišti znovu prošetřilo, aniž by považovala za nutné provést vlastní vyšetřování. Do vyšetřování se zapojila až dne 27. listopadu 2013, tedy pět týdnů po incidentu na letišti, kdy stěžovatel podal formální trestní oznámení přímo tomuto orgánu,“ uvedl ESLP.

„Ve světle informací, které má soud k dispozici, by se zdálo, že GIBS se nezapojuje do žádného skutečného vyšetřování, pokud výsledky vnitřní policejní inspekce neukážou, že trestný čin mohl spáchat policista,“ konstatoval.

Podle soudního senátu sice zákrok nebyl nezákonný nebo nepřiměřený, ale ČR porušila stěžovatelovo právo na účinné vyšetřování. Stěžovateli tak ČR musí zaplatit 12 800 euro, tedy něco přes 300 tisíc korun.

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Krimi

Hlava 22 po česku

Ve druhé kauze se incident ke GIBS ani nedostal. Stěžovatelkou byla žena z Prahy narozená v roce 1983, kterou měli policisté zadržet podnapilou po konfliktu s barmanem a odvézt na služebnu.

Měla být přidušena a tři dny nemohla mluvit, také jí prý kvůli těsným poutům znecitlivěly ruce.

„Policisté ji v domnění, že jde o osobu romského původu, nazvali ,černá svině‘. Požádali ji, aby jim ukázala prsa. Stěžovatelce nedali léky na úzkost, přestože trpěla depresí a úzkostmi, místo toho na její žádost odpověděli urážkami a ponižujícími otázkami,“ shrnul její stížnost soud.

Stěžovatelka byla při podání trestního oznámení na policii telefonicky navedena k tomu, aby jej podala na Krajské ředitelství policie, což učinila. Adresovala jej ale GIBS. Policie ale incident vyšetřila sama a shledala oznámení nedůvodným.

Stěžovatelka podala pak trestní oznámení znovu, tentokrát přímo GIBS. Ta jej ale opět postoupila Krajskému ředitelství policie v Praze.

Na to podala stížnost městskému státnímu zástupci, který konstatoval, že podání bylo posouzeno jako stížnost na nevhodné jednání policistů a bylo bezodkladně postoupeno příslušnému policejnímu orgánu, tedy znovu Krajskému ředitelství policie Praha.

Případ se dostal až k Ústavnímu soudu, který ale stížnost zamítl jako neopodstatněnou.

Česká vláda před ESLP argumentovala tím, že se policie nedopustila trestného činu, a tak nebylo třeba věc postupovat GIBS.

ESLP konstatoval, že opět bylo porušeno právo na účinné vyšetřování. Soud ale nemohl konstatovat pochybení policistů s ohledem na důkazní situaci.

ČR tak musí stěžovatelce zaplatit jako odškodnění osm tisíc euro, tedy téměř 200 tisíc korun.

Verdikt ze Štrasburku: kárný senát NSS není nezávislý a nestranný

Domácí

Výběr článků

Načítám