Hlavní obsah

Češi jsou v nemocnici a Fajáda v Bejrútu zadrželi

Právo, rav, kub, orh

Pětice Čechů propuštěných v pondělí z libanonského zajetí se v pátek k rodinám ještě nedostala. Muži strávili celý den v nemocnici kvůli lékařskému vyšetření a poté je začali vyslýchat detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. S příbuznými se nesetkal ani vyměněný Libanonec Alí Fajád, kterého si podle informací Práva po příletu do Bejrútu převzaly tamní bezpečnostní složky.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Článek

Policie odmítla upřesnit, ve které nemocnici skupinu osvobozených mužů lékaři vyšetřovali.

Detektivové chtějí po dvou novinářích, právníkovi, překladateli a pracovníku vojenské tajné služby tzv. podání vysvětlení. Měli by popsat okolnosti svého loňského zmizení v Libanonu. „Výslechy budou provedeny nebo minimálně započaty během dneška,“ řekl v pátek Právu mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Podrobnosti, jak a kde mají výslechy probíhat a kdy se Češi shledají se svými rodinami, odmítl Hanták odhadovat. „Detailní informace z prověřování nebudeme komentovat. Nikdo z pětice zadržen nebyl a není a nemám žádné informace o tom, že by se mělo na této situaci cokoliv měnit,“ shrnul mluvčí.

Nejen pětici Čechů čeká po nynějších zdravotních prohlídkách policejní výslech, než všichni budou moci za příbuznými. Podrobnosti totiž chtějí slyšet také libanonské bezpečnostní složky pro změnu od propuštěného Fajáda.

„Ani pan Fajád se ještě nedostal k rodině. Okamžitě po příletu do Bejrútu si ho rovnou z letadla převzala tamní policie, u které dokonce musel přespat, a bude minimálně dva dny vyslýchán,“ řekl v pátek Právu důvěryhodný zdroj, který je v úzkém kontaktu s Fajádovým libanonským právníkem. O tom, že se Fajád vrátí do vlasti právě ve čtvrtek, se podle zdroje redakce dozvěděl definitivně až před odjezdem.

Určité indicie už měl ale od středy, kdy mu prý jeden z dozorců řekl, že by se měl jít osprchovat, protože další den už to ve věznici (na Pankráci) nestihne.

Rodiny se drží v ústraní

Rodiny a kolegové unesené pětice se k případu od začátku nevyjadřují, nezměnilo se to ani po návratu mužů do Prahy. Například v kanceláři dřívějšího Fajádova advokáta Jana Švarce zastihla redakce Práva jeho kolegu, který řekl, že Švarc zatím čerpá dovolenou, více se nechtěl o případu bavit.

Na Švarcově facebookovém profilu se ale již ve čtvrtek objevila zpráva ve znění: „Jsem tu a mám nejskvělejší ženskou na světě… Dobrou noc.“

Zda ji zveřejnil skutečně Švarc, není zřejmé. Pražské bydliště má také překladatel Adam Homsi, u domu s jeho jmenovkou na poštovní schránce sice stála dopoledne dvě auta, nikdo zevnitř ale nereagoval.

Rodiny dvou jindřichohradeckých novinářů, Miroslava Dobeše a Pavla Kofroně, se také drží v ústraní. „Jeho manželka teď bydlí u příbuzných a chodí si sem jen pro poštu. Scházeli mi, jsou to skvělí lidé,“ sdělil Právu soused Dobeše, který se prý těší, až se oba manželé vrátí domů.

V Jindřichově Hradci žádné oficiální přivítání místních spolumajitelů Jindřichohradecké televize nechystají.

„Oba znám a mám samozřejmě radost, že se vrátili zpátky do České republiky, už kvůli jejich rodinám a blízkým. Oficiální vítání by mi ale přišlo v tuto chvíli nesmyslné. Myslím, že potřebují především nerušený klid a odpočinek v okruhu svých rodin,“ sdělil Právu starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám