Hlavní obsah

Tajné služby mají problém s koordinací, připustil šéf komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství

• Aktualizováno

V koordinaci činností mezi civilní rozvědkou a vojenským zpravodajstvím existuje podle předsedy sněmovní komise po kontrolu Vojenského zpravodajství Bohuslava Chalupy (ANO) „určitý problém”. Výbor ve čtvrtek jednal za účasti šéfa vojenských zpravodajců Jana Berouna o případu pětice českých občanů, kteří byli od loňského července pohřešováni v Libanonu. Ti již zamířili do vlasti.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

„Já si myslím, že to, co se publikuje v médiích, je nafouknutá bublina, realita je trochu jiná," poznamenal Beroun k informacím médií o konkurenčním boji zpravodajských služeb.

Podle Chalupy není možné tvrdit, že si tajné služby konkurují, připustil ale „určitý problém” v koordinaci, což si podle něho může vyžádat i legislativní úpravu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chalupa dále uvedl, že nelze nikdy úplně dopředu predikovat nebezpečí, která mohou v činnosti zpravodajců nastat.

„V tomto případě se stala nedobrá věc, nicméně Vojenské zpravodajství si to vyhodnotilo a samozřejmě budeme sledovat, aby se podobný problém v budoucnu nezopakoval,” řekl. „Informace, které jsme získali, nám v podstatě dosvědčují to, že Vojenské zpravodajství má věci pod kontrolou,” dodal.

Beroun potvrdil, že mezi pěticí mužů je jeho podřízený Martin Psík. „Hlásíme se k panu Psíkovi, další informace nebudu poskytovat,” řekl novinářům Beroun, podle něhož muž plnil v Libanonu „určitě úkoly zpravodajské služby v zájmu českého státu”.

Ve čtvrtek po poledni zamířili Češi na palubě speciálu z Bejrútu do Prahy. „Letadlo s našimi občany už je ve vzduchu na cestě z Libanonu do ČR. Již jsem tuto dobrou zprávu předal premiérovi,” oznámil před 13. hodinou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na svém twitterovém účtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám