Hlavní obsah

Celníci zadrželi nelegální zásilky s chráněnými motýly a brouky

Novinky, zpe
Praha

Na celní poště v Praze 5 našli celníci čtyři nelegální zásilky, které obsahovaly chráněné druhy motýlů, brouků a mušlí. Do České republiky byly odeslány z Ruska a Thajska. O případu informovala tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Celníci objevili zásilky s chráněnými motýly.

Článek

Zásilky, které celníci objevili v minulém týdnu, celkově obsahovaly 191 motýlů a 32 brouků v sušeném stavu a čtyři lastury mušlí zév o velikosti 17 a 23 centimetrů.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Zásilky obsahovaly 191 motýlů a 32 brouků v sušeném stavu.

„Pracovníci České inspekce životního prostředí určili, že se jedná o chráněné druhy živočichů,“ uvedla Miškovská. Všechny exempláře byly dovezeny bez povolení.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Zásilky objevili ruzynštní celníci v poštovní přepravě.

„Jedna ze zásilek dokonce obsahovala šest exemplářů jasoně červenookého,“ řekla mluvčí. Tento druh motýlů je zařazen do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), s nimiž je obchod zakázán.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Zásilky byly do České republiky odeslány z Ruska a Thajska.

Případ je nadále v šetření ruzyňského celního úřadu. Dovoz nejpřísněji chráněných živočichů je možné kvalifikovat jako trestný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám