Hlavní obsah

Celníci pomáhali nelegálnímu obchodu s textilem

PRAHA

Policie začala v pondělí stíhat dalších pět celníků, kteří zneužili svého postavení. Patřili do skupiny, která v roce 1999 nelegálně dovážela textil z Řecka do České republiky, jak v úterý sdělila mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Foto: Anna Čelouchová

Z Hradozámecké noci roku 2014.

Článek

V případu figuruje celkem třináct osob. Kromě celníků jsou obviněni i podnikatelé, kteří zboží do Česka vozili.

"Během celní kontroly na našem území předkládali padělané a záměrně nepravdivé celní doklady, na jejichž základě bylo zboží vpůštěno do volného oběhu. Na celních poplatcích a DPH tak vznikla státu škoda ve výši nejméně 3 673 978 korun," sdělila Kosinová.

Hrozí jim deset let vězení

Policie stíhá celkem 13 lidí, z toho jeden člověk byl zadržen již před časem a nyní mu bylo obvinění pouze rozšířeno. Podezřelí jsou obviněni z trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství, někteří z nich dále pro úplatkářství. Pět celníků je navíc stíháno pro zneužívání pravomoci.

"Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. Za uvedené trestné činy umožňuje zákon uložit mimo jiné až desetiletý trest odnětí svobody," dodala mluvčí.

S důvěryhodností celníků dosud nejvíce zamávala aféra, která vypukla na břeclavské celnici. Policie obvinila 19 tamních celníků, tedy zhruba celou jednu směnu, že si od řidičů kamiónů vynucovali drobné úplatky v eurech. [celá zpráva]

Předtím vyšlo najevo, že pracovníci celního úřadu Břeclav-dálnice umožňovali pašování nafty ze Slovenska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám