Hlavní obsah

Čekala vyplacení nemocenské dávky, podvodníkovi umožnila přístup k účtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V domnění, že jí bude vyplacena očekávaná nemocenská dávka, komunikovala ve čtvrtek jedenačtyřicetiletá žena z Olomoucka s podvodníkem. Umožnila mu přístup ke svému účtu. Myslela přitom, že je ve spojení s Českou správou sociálního zabezpečení. Novinkám to v pátek sdělila policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Žena podle ní ve čtvrtek časně ráno obdržela SMS zprávu s odkazem tvářícím se jako od České správy sociálního zabezpečení. V domnění, že jí od ní budou vyplaceny dávky z nemocenské, odkaz rozklikla.

„Následně byla po výběru své banky odkázána na přihlášení pomocí bankovní identity do svého internetového bankovnictví, do kterého se přihlásila, a umožnila tak nevědomky pachateli přístup. Ženě poté došla SMS zpráva s oznámením, že z jejího účtu byla převedena částka přes čtyři tisíce korun. Jelikož tuto transakci sama neprovedla, obrátila se na policii,“ uvedla mluvčí.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí dle trestního zákoníku trest odnětí svobody na tři roky až osm let,“ doplnila Skoupilová.

„OSN potřebuje vaše peníze.“ Žena z Olomoucka uvěřila falešnému vojákovi

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám