Hlavní obsah

„OSN potřebuje vaše peníze.“ Žena z Olomoucka uvěřila falešnému vojákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uničov

Notnou dávku naivity projevila osmašedesátiletá žena z Olomoucka, když uvěřila údajnému vojákovi na Haiti, že Organizace spojených národů (OSN) chce, aby jí poslala peníze. O další přišla prostřednictvím dárkových karet. Celkem ji podvodník obral o bezmála 200 tisíc korun. Novinkám to sdělila policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Žena podle ní dorazila na policejní oddělení v Uničově koncem minulého týdne s tím, že se asi stala obětí podvodníka. Dlouhé měsíce si myslela, že si píše s vojákem na Haiti.

„Ten ji měl loni v září oslovit přes aplikaci Messenger s legendou, že je voják OSN na Haiti. Nejprve ženu přesvědčil, aby ze svého účtu odeslala částku ve výši 75 tisíc korun s tím, že ji o to žádá OSN,“ uvedla mluvčí.

Námořník sliboval plný trezor. Důvěřivou ženu obral o miliony

Krimi

Následně po ní dosud neznámý pachatel požadoval, aby si zakoupila dárkovou kartu. Poškozená si nakonec těchto karet nakoupila několik desítek v celkové hodnotě přes 48 tisíc korun.

„Tyto karty nafotila a průběžně posílala údajnému vojákovi s finančním kreditem a PIN kódem, aby si je mohl nechat proplatit,“ konstatovala Skoupilová s tím, že tak žena podvodníkovi poslala dalších 75 tisíc korun.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí až pět let za mřížemi,“ doplnila policejní mluvčí.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Kyberšmejdi kradou identity stále častěji

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám