Hlavní obsah

Čekala stovku za prodanou vestu na psa, přišla o 15 tisíc. Neklikejte na odkazy od neznámých lidí, opakuje policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uničov

Pětačtyřicetiletá žena z Uničova na Olomoucku chtěla na internetu prodat vestu na psa za sto korun, místo úspěšného prodeje ale sčítá škodu - přišla o 15 tisíc. Klíčovou chybou bylo vyplňování údajů k bankovnictví v odkazu zaslaném podvodníky.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu ve středu Novinky informoval policejní mluvčí Libor Hejtman, žena se přišla policistům svěřit o den dřív.

„Vypověděla, že v pondělí večer podala na internetovém portále Marketplace inzerát týkající se nabídky vesty na psa za sto korun. Druhý den ráno jí přišel e-mail od domnělého přepravce,“ uvedl mluvčí.

Zároveň ženu kontaktovala přes aplikaci WhatsApp údajná pracovnice přepravní společnosti, která požadovala potvrzení zásilky v zaslaném odkazu k dokončení objednávky.

Seniorka z Olomoucka chtěla prodat lyžařskou soupravu. Přišla o 120 tisíc

Krimi

„Poškozená na něj klikla a byla přesměrována na stránky banky, kde zadala přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Poté potvrdila i zprávu k převodu peněz. Očekávané stokoruny se ale nedočkala, místo toho jí někdo z účtu odčerpal 15 tisíc korun,“ konstatoval Hejtman.

Policisté vyšetřují případ pro podezření spáchání trestného činu podvodu, za který hrozí pachateli až dva roky vězení.

Policie před těmito typy podvodu varuje opakovaně. Lidé při nich nezřídka přijdou i o řádově vyšší částky, než je 15 tisíc.

„Neklikejte na odkaz zaslaný neznámou osobou, zpravidla se dostanete na podvodné stránky. Nikdy nevyplňujte přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví nebo údaje k platební kartě na stránkách, na které jste byli přesměrováni přes odkaz zaslaný neznámou osobou. Důkladně čtěte text potvrzující zprávy z banky týkající se převodu peněz. Pokud zprávě nerozumíte, nepotvrzujte ji a zavolejte do banky,“ doplnil radu na závěr policejní mluvčí.

Chtěla prodat brusle za tisícovku, přišla o 118 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám