Hlavní obsah

Klíčem k tunelu na jízdenky byli Bém a Dvořák, říká hlavní svědek proti Rittigovi

Právo, Jakub Troníček

Miliónový jízdenkový tunel z Dopravního podniku Praha přes papírnu Neograph až na Panenské ostrovy, kvůli kterému je nyní obviněn lobbista Ivo Rittig, se zřejmě v jeho okolí připravoval s několikaletým předstihem. Ve své výpovědi to naznačuje hlavní svědek policie a někdejší obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší. Protokol o výslechu má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig odchází z policejního ředitelství v Kongresové ulici

Článek

Rittigův přítel a spolumajitel společnosti Neograph Jan Janků, který je také mezi obviněnými, prý vůbec poprvé o rostoucí šanci na dodávky jízdenek veřejnému dopravci v metropoli promluvil v roce 2005.

„Vysvětloval to tak, že v případě, že dobře dopadnou volby v Praze, je na magistrátu dohodnuto, že pan Ivo Rittig bude mít na Dopravním podniku svého člověka, a to přímo osobu nejvyšší,“ řekl Sitta vyšetřovatelům bezprostředně poté, co detektivové Rittiga i Janků předminulý týden zatkli.

Když pak o rok později Pavel Bém (ODS) svůj mandát v čele pražské radnice obhájil, mluvil prý Janků o lukrativní zakázce jako o hotové věci. V roce 2007 byl jmenován šéfem Dopravního podniku Martin Dvořák a ještě tentýž rok se celý obchod začal realizovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolumajitel společnosti Neograph Jan Janků opouští policejní vazbu

„Šlo to hladce“

„V momentě, kdy se Martin Dvořák stal generálním ředitelem, tak ho (Janků – pozn. red.) označil právě za tu správnou osobu, na kterou čekáme a která nám díky známosti s Ivo Rittigem pomůže v zakázce jízdních dokladů,“ vypověděl Sitta.

Veškerá jindy tak obtížná jednání pak podle něj v tomto případě šla hladce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jako svědek u soudu vypovídal také bývalý ředitel DPP Martin Dvořák

Neograph měl ostatně důvěrné informace přímo z Dopravního podniku, a to například včetně smluv mezi dopravcem a dosavadním dodavatelem jízdenek z německého Mnichova.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, komentoval Rittig své zadrženíVideo: Novinky

Interní dokumenty údajně pro Neograph zajišťoval Dvořákův poradce Jan Valtr, který měl k Janků i k Rittigovi velmi blízko. A uvnitř veřejného dopravce jim tak ušlapával cestu.

Dvořáka ani Béma se v pondělí Právu nepodařilo kontaktovat, oba měli své mobilní telefony vypnuté.

Byznys se dojednával u Rittiga v kanceláři

Policie staví stíhání celé skupiny na tom, že Rittig pomocí svých advokátů z kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) a obchodních partnerů od začátku de facto ovládal jak Neograph, tak i společnost Cokeville Assets, přes které tekly peníze na Panenské ostrovy.

Rittig ve své výpovědi podle dřívějších informací Práva jakékoli vazby na Neograph i celý jízdenkový byznys odmítl, nicméně podle svědectví Sitty mladšího byla tato linka poměrně zřetelná.

„Osoba Jana Valtra mi byla představena panem Janků jako někdo, kdo dohlíží na zájmy pana Rittiga a se kterým, ale i s dalšími osobami jsem na téma jízdních dokladů jednal např. v kanceláři pana Rittiga, v sídle společnosti Rittig and Partners,“ konstatoval např. Sitta ve své výpovědi s tím, že Janků pak od roku 2010 prezentoval Rittigovy prostory oficiálně jako svou pražskou kancelář.

Sitta původně výpověď odmítl

Obhájkyně Janků Petra Lamková v pondělí nezvedala mobilní telefon, sám Janků už dříve v rozhovoru pro Lidové noviny nicméně odmítl, že by Rittig za celou věcí stál coby její architekt.

Obviněný lobbista Rittig v této souvislosti u výslechu uvedl, že Janků dobře zná, a stejně tak už v minulosti vzájemné osobní vazby s Rittigem připustil Dvořák, jakékoli pletichy však v této věci všichni obvinění popírají.

Dvořák Sittovo svědectví dlouhodobě zpochybňuje jako nevěrohodné a poukazuje přitom na to, že je spolu se svým otcem – někdejším ředitelem Neographu – sám stíhán kvůli údajnému tunelování této papírny.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém před volbou šéfa pražské ODS

V této souvislosti není bez zajímavosti, že ještě v lednu Sitta na policii podle informací Práva výpověď v této věci odmítl s tím, že by si tím mohl přivodit stíhání, a rozmluvil se až po Rittigově zatčení. Z jeho vlastní výpovědi přitom vyplývá, že o temném zákulisí celé zakázky na tisk jízdenek od počátku věděl.

Reklama

Související články

Soud zabavil Rittigovi pas a nesmí za hranice

Lobbista Ivo Rittig, od čtvrtka stíhaný za praní špinavých peněz v souvislosti se zakázkou na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik, do vazby nepůjde. Soud...

Výběr článků

Načítám