Hlavní obsah

Viníky ekologické katastrofy na Bečvě nelze náležitě potrestat. Chybí předpis

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě dopadení viníků ekologické katastrofy na řece Bečvě, při které museli rybáři z vody vylovit desítky tun mrtvých ryb, po nich nebude možné vymáhat škodu. Na tento fakt daný zákonem upozornil vsetínský zastupitel a aktivista Michal Berg (zelení).

Foto: HZS Olomouckého kraje, .

Hasiči z Bečvy vylovili tisíce uhynulých ryb.

Článek

„K otázce trestu se váže zásadní problém: náš právní řád takový čin v podstatě adekvátně potrestat neumí. Zákon o životním prostředí sice uvádí, že je možné nahradit ekologickou újmu v penězích, ale tady přichází háček. K takové náhradě neexistuje ani po téměř třiceti letech prováděcí předpis, který by definoval, jak tu ekologickou újmu spočítat,“ vysvětlil Berg.

Trest? Jen půl roku

Zákon o životním prostředí podle něj předpokládá, že při narušení nebo poškození ekosystému by měl pachatel situaci buď uvést do původního stavu, nebo ji přiměřeně kompenzovat.

„To se dá předpokládat, například když někdo nedovoleně pokácí strom, tak je s přimhouřením obou očí náhradní výsadba někde jinde takovou kompenzací. Jak ale kompenzovat mrtvou řeku?“ ptá se Berg.

Inspekce: Kyanid nelze z řeky odstranit, jde jen rozředit

Domácí

Podle něj by policie mohla případného pachatele obvinit z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. „Je zde ovšem maximální sazba půl roku nebo zákaz činnosti, policie by v tom případě musela viníkovi prokázat hrubou nedbalost. Prostá nedbalost totiž trestní odpovědnost vůbec nezakládá,“ vysvětlil Berg.

V otázce trestu tak zůstává aktivista i při dopadení viníka skeptický. „Pokud bude pachatel nalezen, tak jeho trest za otrávení řeky, desítky tun mrtvých ryb a masivní zásah do ekosystémů bude značně neodpovídající. Je to smutné, pro mnoho lidí na Valašsku je totiž slovo Bečva synonymem slova řeka. Ta je nyní mrtvá,“ dodal Berg.

Uvedl, že se bude snažit spolu s dalšími odborníky iniciovat změny zákonů, které by zvýšily tresty za podobné havárie, a aby byla možnost po vinících požadovat náhradu ekologické újmy v penězích.

Smrtící kyanid se do Bečvy dostal kanálem ve Valašském Meziříčí

Krimi

„Život to rybám v Bečvě už nevrátí, ale alespoň si příště firmy, které nakládají s nebezpečnými chemikáliemi, budou muset dát víc pozor,“ myslí si vsetínský zastupitel.

V týdnu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) potvrdil informaci deníku Právo o původu kyanidu, který se mohl dostat do Bečvy kanálem vedoucím z areálu bývalé rožnovské Tesly. Toto podezření má i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na základě odebraných vzorků.

Smyčka se utahuje

„Smyčka se utahuje kolem areálu Tesla Rožnov, tedy toho kanálu, který z areálu Tesly Rožnov teče do Bečvy. Je tam několik subjektů, které podle našich informací nakládají s kyanidy,“ řekl Brabec, který tak zopakoval dřívější zjištění deníku Právo.

Rybáři téměř bez cizí pomoci vylovili všechny mrtvé ryby z řeky. „Je to tragédie, která poznamená život v řece na čtyřicet let. A to ve třicetikilometrovém úseku. Chce se mi brečet. Měli jsme zde i vzácné druhy ryb, to všechno je pryč,“ uvedl jeden z rybářů z Choryně u Valašského Meziříčí.

Právě za Choryní pokračuje řeka mnohakilometrovým neprostupným terénem, který ukrývá člověkem nedotčená zákoutí a je domovem i vzácných druhů živočichů závislých na rybí potravě.

„Žijí zde například ledňáčci, ale i několik vyder říčních. Jestli to tyto vodní šelmy přežily, nevím,“ pokrčil rameny valašskomeziříčský ochránce přírody Miroslav Horský. V okolí Bečvy se nacházejí i nejrůznější druhy vodních ptáků jako potápky nebo volavky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám