Hlavní obsah

Inspekce: Kyanid nelze z řeky odstranit, jde jen rozředit

Právo, tov

Jedovatý kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v Bečvě, nelze z vody odstranit žádnou chemickou látkou. Katastrofu šlo řešit jen zvýšením průtoku vody v řece, aby se rozředil, popsal Právu ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci Radek Pallós. Vyšetřování jedné z největších ekologických havárií na Moravě nechtěl Pallós komentovat, věc předali policii.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy až po Přerov. Kyanid se šířil v řece od neděle 20. září. Padlo několik trestních oznámení.

Kolik lidí jste na vyšetřování havárie v Bečvě nasadili?

Za ČIŽP se na pracích kolem havárie podílelo přímo v terénu 14 inspektorů, většina personální kapacity oddělení ochrany vod oblastních inspektorátů Brno a Olomouc, včetně spolupracujícího oddělení ochrany přírody. Další inspektoři se podíleli na vyhledávání a zpracování potřebných údajů a poskytování ostatní nezbytné podpory pro terénní šetření.

Jak probíhala likvidace pohromy v řece, hasiči prý nasadili norné stěny…

Hasiči je zpočátku použili, když se nevědělo, co je to za látku, ale stáhli je, protože nepomáhaly. Látka nebyla zachytitelná nornými stěnami, v tu chvíli šlo o neznámou látku, rozpustnou ve vodě, toxickou pro ryby, na toku nepozorovatelnou.

Jediným účinným opatřením je snížení koncentrace kyanidu zvýšením průtoků v tocích upouštěním z vodních nádrží.

Jediným účinným opatřením je snížení koncentrace kyanidu zvýšením průtoků v tocích upouštěním z vodních nádrží. Kyanidy nelze z povrchových vod odstranit, nelze provést k jejich snížení oxidaci chlorem, ozónem ani jinou látkou, bylo proto nutné přijmout okamžitá opatření ke snížení koncentrací. Situaci začali ihned po ohlášení řešit zástupci Povodí Moravy. Využili k tomu zásoby vody z vodní nádrže Bystřička a zvýšili odtok až na patnáctinásobek. Manipulace prováděli i v následujících dnech, aby došlo k naředění škodlivé látky a zabránilo se dalším úhynům ryb.

Policie už ví, odkud vytekl do Bečvy kyanid. Podezřelých firem je víc

Krimi

Jak probíhá odběr vzorků při zkoumání původu znečištění? Testy děláte na místě, nebo v laboratoři? Jak dlouho taková analýza trvá?

Obecně probíhá odběr vzorků v několika úrovních. Jednak ve vybraných profilech toku a jednak v místech, která mají potencionálně nestandardní charakter, nebo vykazují zjevnou souvislost s danou situací. Vzorkuje se průběžně, z jednotlivých odběrů se pořizují protokoly.

Analýzy vod se provádějí prostřednictvím akreditovaných laboratoří. Uhynulé organismy pak k pitvě a možnému určení příčin úhynu předáváme například Státnímu veterinárnímu ústavu.

Rozpustné kyanidy jsou prudké jedy... Jedovatost spočívá v zablokování buněčného dýchání.

Doby pro určení jednotlivých látek nebo určení příčin úhynu jsou různé a závislé na mnoha faktorech, jako je vybavení laboratoře nebo druh analýzy, a nelze je bez dalšího upřesnit.

Co je kyanid, jak působí?

Rozpustné kyanidy jsou prudké jedy, které na vzduchu vlivem vlhkosti a oxidu uhličitého a také v kyselém prostředí uvolňují rovněž prudce jedovatý kyanovodík, to je jejich nejnebezpečnější sloučenina. Jedovatost spočívá v zablokování buněčného dýchání.

Jaké množství kyanidu asi uniklo?

To je předmětem vyšetřování.

Policie vyšetřuje únik smrtícího kyanidu i v Rožnově pod Radhoštěm

Krimi

Jaké hrozí za takové poničení přírody sankce? Ekologové upozorňují, že často skončí jako přestupek a pokuty jsou nízké…

Šetří to policie podle trestního zákona, takže to už není otázka pro inspekci. Mluvčí krajské policie uvedl, že to „kriminalisté šetří jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Ohledně nedbalosti se to může změnit podle toho, zda šlo o úmyslný trestný čin, či nikoliv“. Pokud by to šetřila ČIŽP, bylo by to v přestupkovém řízení a podle našich zákonů. Ale my jsme to předali policii.

V jaké fázi je vyšetřování, znáte už viníka, nebo kolik máte podezřelých? Ministr životního prostředí Richard Brabec mluvil o výpusti v areálu Tesly Rožnov, můžete to potvrdit?

To všechno jsou otázky na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám