Hlavní obsah

Bývalý šéf pražské poříční policie znovu čelí obvinění, že zneužíval služební auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek Trojan, bývalý šéf pražských poříčních policistů, tvrdí, že se ho nadřízení i někteří podřízení snaží vyštvat do civilu. Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů ho ale v lednu už podruhé obvinili kvůli zneužití služebního auta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Člun pražské poříční policie hlídkuje na Vltavě

Článek

Obvinění Novinkám potvrdil sám Trojan i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Policista proti usnesení inspekce podal stížnost, kterou nyní řeší pražský městský žalobce. Ten už loni v listopadu první obvinění za stejný skutek zrušil, podle Trojanova obhájce Pavla Kiršnera jako nepřezkoumatelné a nezákonné.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán opět zahájil trestní stíhání,“ sdělil Novinkám Cimbala. V případě odsouzení hrozí dotyčnému až tři roky vězení.

Trojan podle mluvčího bez oprávnění využil „věcný prostředek větší hodnoty k účelu“, pro který není určen. „Policejní orgán mu klade za vinu, že neoprávněně užíval služební motorová vozidla,“ upřesnil již dříve Cimbala.

Šéf hospodářské kriminálky měl podnikatelům radit, jak krátit daně. Přišli si na desítky milionů

Krimi

Podle Trojana se jedná celkem o čtrnáct skutků. Žádné služební auto prý ovšem nezneužíval, ale v knize jízd mu buď chyběly zápisy, nebo byly špatně uvedeny z cest, kdy jel například na kontrolu podřízených.

„Kvůli takové věci ale inspekce zahájila masivní vyšetřování, které se jeví jako nepřiměřené. Spis čítá víc než pět set stran,“ nastínil Trojanův obhájce Kiršner.

Přitom Trojan na stejné počínání, kvůli kterému je obviněn, upozornil inspekci v případě jiného policisty, tehdy se ale nic nedělo.

Na případ podle mluvčího pražské policie Jana Daňka upozornili pracovníci tamního úřadu vnitřní kontroly. „Zjistili svou činností u jednoho z policistů pochybení, které mělo znaky trestného činu, proto věc předali inspekci,“ uvedl už loni na podzim Daněk.

Stojí za tím spor s vedením

Jenže podle Trojana je skutečným důvodem jeho stíháním správní řízení a poté i soudní spor s vedením pražské policie o určení správných platových tříd pro jím dříve vedené poříční oddělení.

Bývalý šéf poříčních policistů míní, že on i jeho zástupce měli patřit do vyšší tabulkové skupiny, což podle něj potvrdilo i policejní prezidium, s žalobou však neuspěl.

Jenže spor s nadřízenými z odboru pražské pořádkové policie vyústil v pracovní šikanu, a nakonec i ve zmíněné obvinění.

„Ta kauza je zcela účelová, nepravdivá, někdo se mě snaží poškodit a zničit jak v osobním, tak pracovním životě. Stal jsem se pro krajské ředitelství nepohodlným a chtěli se mě zbavit,“ řekl v pondělí Novinkám Trojan.

Doplnil, že šikana vůči němu se projevila například tím, že po čtvrtstoletí u policie a deseti letech ve vedení poříčního oddělení jej nadřízení opakovaně poslali na „studijní pobyt“ k policistům řešícím dopravní nehody.

Nutili ho prý jít také na psychotesty, a protože odmítl, vedli s ním i kázeňské řízení. Nakonec ho úplně odstavili ze služby kvůli takzvané překážce na straně zaměstnavatele.

Vstoupil do Party

Trojan připustil, že si nepadl do oka i s některými podřízenými. „Protože jsem po nich vyžadoval práci. Když lidi někdo nenutí, tak nic nedělají,“ podotkl.

Během jeho vedení poříční policisté dělali kontroly na Vltavě a jejích březích několikrát denně. Když byl ale na půlročním nuceném studijním pobytu a oddělení vedl zástupce, uložili prý jedinou pokutu.

Loni v říjnu byl Trojan propuštěn do civilu. Důvodem však podle něj není trestní stíhání, ale skutečnost, že vstoupil do politické strany Parta, která sdružuje bývalé policisty.

A členství ve straně je neslučitelné s prací u policejního sboru, proto jej nadřízený se všemi výsluhami i odchodným 10. října propustil.

„Veškeré úkony vůči mně už byly tak silné, že jsem je nemohl snést. Tak jsem vstoupil do politické strany a nadřízený měl povinnost mě propustit ze služebního poměru,“ dodal Trojan s tím, že se nadále cítí být nevinen, protože nic nezákonného neudělal.

Čtyři obvinění za tunelování klatovské betonárky, mezi nimi je i bývalý policista

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám