Hlavní obsah

Šéf hospodářské kriminálky měl podnikatelům radit, jak krátit daně. Přišli si na desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jediný rok měla čtveřice podnikatelů ze západních Čech a z Prahy podvodem připravit stát na daních o desítky milionů korun. Podle zjištění vyšetřovatelů celní správy se na tom údajně podílel i vysoký důstojník policie, který podle zjištění Práva dlouhá léta šéfoval plzeňské hospodářské kriminálce.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová Právu stíhání plzeňského policisty v souvislosti s tímto případem potvrdila.

„Věc byla nejprve prověřována policejním orgánem Generálního ředitelství cel. Po zjištění, že se na této trestné činnosti podílí i příslušník Policie ČR, bylo další trestní řízení vedeno Generální inspekcí bezpečnostních sborů,“ upřesnila Nguyenová.

Služební zařazení obviněného policisty a jeho roli v případu ale mluvčí nechtěla komentovat.

Státní zástupkyni viněnou z krácení daní soud i podruhé osvobodil

Krimi

Škoda víc než 42 milionů

„Podrobnější informace nelze sdělit, neboť trestní věc se nachází ve stadiu vyšetřování, které je podle zákona neveřejné,“ vysvětlila Nguyenová.

Podle ní se oběma bezpečnostním složkám podařilo rozkrýt sofistikovaný způsob páchání trestné činnosti.

„Policejní orgán Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájil trestní stíhání pěti fyzických a tří právnických osob pro podezření ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve spolupachatelství,“ uvedla mluvčí s tím, že mezi obviněnými je i plzeňský policista.

Skupina se podle zjištění vyšetřovatelů měla dopouštět podvodů v období od října 2020 do listopadu 2021.

„Obvinění společně po předchozí vzájemné domluvě profitovali z toho, že v toku běžných faktur podnikatelských subjektů měli úmyslně zahrnovat do nákladů těchto firem fiktivní faktury a tím neoprávněně zvyšovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty a snižovat daňovou povinnost k platbě této daně,“ popsala Právu Ivana Nguyenová.

Třináct obviněných kvůli krácení daní se škodou 200 milionů

Krimi

Dále upřesnila, že státu vznikla škoda převyšující částku 42 milionů korun.

Jak Právo zjistilo od zdroje, který má blízko ke stíhaným podnikatelům, byl pro ně policista něco jako konzultant.

„Se zkušenostmi a znalostmi této problematiky jim radil, jak vyzrát na daňový sytém a obohatit se tak na úkor státu. Asi netušil, že jsou již monitorováni celními pátrači,“ uvedl zdroj.

Už není policista

Roli policisty v celé kauze nechtěl komentovat ani žalobce Pavel Raček z plzeňského krajského státního zastupitelství, který dohlíží na vyšetřování. Potvrdil pouze, že obvinění přímo nesouvisí výkonem jeho pravomoci jako policisty. „Popis skutku aktuálně nevykazuje znaky jiného trestného činu, než pro který bylo zahájeno trestní stíhání,“ sdělil Raček.

Z jeho vyjádření tak plyne, že policista zřejmě neovlivňoval samotné vyšetřování, ale skutečně jen poskytoval užitečné rady. Není zatím ale jasné, zda za to od podnikatelů dostával nějakou odměnu.

„Nemohu být konkrétnější. Probíhá trestní řízení a pro nás je v této jeho fázi velmi důležité neovlivňovat například svědky nebo jiné zainteresované osoby, které jsme doposud nevyslechli,“ vysvětlil Raček.

Podle zjištění Práva už dotyčný policista není ve služebním poměru. Do civilu odešel na vlastní žádost loni na podzim krátce poté, co u něj ještě před začátkem trestního stíhání provedli detektivové generální inspekce domovní prohlídku.

Soud chyboval v příkazu k dodání podnikatele z kauzy advokáta Michala do vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám