Hlavní obsah

Bývalý šéf Homolky věděl o stíhání předem

Právo, Radim Vaculík
Praha

Obviněný bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý se podle informací Práva dozvěděl o chystaném stíhání už dva dny předtím, než ho policie zatkla.

Foto: Právo

Bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na snímku z roku 2011.

Článek

Detektivové se nechtěně prozradili, když v pondělí volali do jedné vesnice na jihu Čech kvůli domovní prohlídce v jedné nemovitosti patřící zřejmě Dbalému. Někdo z místních o telefonátu policie Dbalému ještě v pondělí řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bývalý šéf Homolky tedy podle svého obhájce Daniela Teleckého v úterý sám kontaktoval vyšetřovatele případu a dotazoval se, zda bude zadržen, či se má někam osobně dostavit. Prý mu bylo řečeno, že se nic nebude dít.

V této souvislosti je zajímavé, že státní zástupce ve čtvrtek podal v případě Dbalého návrh na vzetí do vazby mj. i z důvodu obavy z jeho útěku. [celá zpráva]

Zadrželi ho hodinu a půl před koncem směny

Dbalý kriminalisty informoval i o tom, že od úterního odpoledne do středečního rána slouží noční směnu na neurochirurgii v pražské vinohradské nemocnici. Právě tam si pro něj ve středu v šest ráno přišli detektivové a zadrželi jej, i když měl sloužit do 8.30.

„Klient tedy věděl, že policie bude provádět nějaké úkony, neschovával se a ani nikam neutekl, byl navíc připraven kdykoli se kamkoli dostavit, přesto byl nakonec zadržen,“ řekl ve čtvrtek Právu Telecký. Důvodem zadržení Dbalého bylo možné ovlivňování svědků.

Policie ho hned poté odvezla k domovním prohlídkám, které prý trvaly až do včerejších jedenácti hodin.

Detektivové nebyli ale jen u něj doma, nýbrž i u rodičů bývalého ředitele Homolky a také mu prohlíželi auta.

Případ už byl dvakrát odložen

Jeho čtvrteční výslech byl přitom velmi krátký. Trval zhruba třicet minut, Dbalý při něm odkázal na své dvě předchozí výpovědi na policii z minulých let, které se rovněž týkaly zakázek na Homolce, a dále nevypovídal.

Jak Právu sdělil Telecký, policie případ už dvakrát odložila s tím, že se trestný čin nestal, a vždy měla k dispozici podrobný výslech Dbalého. Proti obvinění ve čtvrtek podal stížnost.

Detektivové viní Dbalého z praní špinavých peněz a ze sjednání výhody při veřejné zakázce v souvislosti s tendrem na skenování chorobopisů z roku 2008 v hodnotě 175 miliónů korun. Společně s dalšími třemi stíhanými měli nemocnici připravit o cca 57 miliónů a údajně mezi sebou si v rámci zakázky rozdělit přibližně 53 miliónů.

Kromě něj policie obvinila také bývalého náměstka Nemocnice Na Homolce a zároveň tamního primáře chirurgie Michala Toběrného a dva pracovníky dceřiné společnosti nemocnice, firmy Holte Medical, Petra Kutila a Pavla Kocourka. Jednatelka jiné dceřinky Holte, s. r. o., Emilie Bialešová mezi obviněnými proti původním informacím některých médií nefiguruje.

Dbalý je ze čtveřice obviněných jediný, kdo zůstává ve vazbě, ostatní policie propustila ve čtvrtek večer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám