Hlavní obsah

Obviněný exšéf Nemocnice Na Homolce odmítl vypovídat

– Praha

Policisté měli ve čtvrtek vyslechnout bývalého šéfa pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Ten je obviněný s dalšími třemi kolegy ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Jeho advokát Daniel Telecký oznámil, že Dbalý odmítl vypovídat.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Kriminalisté chtěli vyslechnout exšéfa pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Článek

Telecký přišel do budovy protikorupční policie v centru Prahy po 13:00 a byl tam přes dvě hodiny. Poté hovořil s novináři, nechtěl ale sdělit podrobnosti o případu. Potvrdil pouze, že zastupuje Dbalého kvůli podezření kolem digitalizace chorobopisů. "Jsou k tomu prováděny úkony. Jsme v přípravné fázi, bude se dál rozhodovat. Využili jsme práva nevypovídat," dodal.

Policie lékaře prý zadržela krátce po jeho noční službě. "Teď se dostáváme do 48. hodiny, kdy mu vlastně nebyl umožněn spánek, což mi zavání spánkovou deprivací. Druhá věc je, že před samotnou realizací moje kancelář hovořila se zde přítomným vyšetřovatelem a nabízeli jsme součinnost," uvedl Telecký.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím podle něj není jasné, jestli bude policie navrhovat uvalení vazby. V budově protikorupční policie se zdržel zhruba hodinu také advokát a exšéf pražského Vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula. S novináři odmítl hovořit a nechtěl upřesnit, koho v případu zastupuje.

Žalobkyně Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Dagmar Máchová se ve čtvrtek důrazně ohradila proti tvrzení některých médií, že kauza chorobopisů původně na MSZ skončila "u ledu". Popsala, že zastupitelství sice věc v roce 2012 skutečně odložilo, tento postup nicméně přezkoumalo pražské vrchní státní zastupitelství již pod vedením Lenky Bradáčové a potvrdilo jej jako správný. Máchová prý v roce 2013 kauzu znovu otevřela, a to na základě reportáže České televize. Věc si však od ní poté přebralo vrchní státní zastupitelství.

Nemocnici způsobili škodu nejméně za 57 miliónů

Policie obvinila ve středu čtyři lidi z Nemocnice Na Homolce ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice. Údajně postupovali jako organizovaná skupina. Jsou podezřelí z praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 miliónů korun.

O případu informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze na svém webu. Žalobce neupřesnil jména obviněných.

Server Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou bývalý generální ředitel nemocnice Vladimír Dbalý a jeho bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Podle Mladé fronty Dnes byli dvěma zbylými Petr Kutil, někdejší ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical, a Emilie Bialešová, jejíž firma vede nemocnici účetnictví.

Konečná cena zakázky byla mnohem vyšší 

Lidovky.cz ale později uvedly, že čtvrtým obviněným je zaměstnanec Holte Medical Pavel Kocourek a Bialešová mezi obviněnými nefiguruje.

Státní zástupce Zdeněk Matula dříve uvedl, že čtveřice si trestnou činností přišla na více než 53 miliónů Kč. Policie kvůli kauze zasahovala na několika místech, byla i v areálu nemocnice, a to v doprovodu Toběrného.

Nemocnice zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Podle věstníku zakázek nemocnice původně předpokládala cenu 95 miliónů korun, konečná cena činila 146 miliónů korun bez DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám