Hlavní obsah

Policie propustila tři ze čtyř obviněných v kauze Homolka

– Praha

Policie podle informací Práva ve čtvrtek večer propustila z cely předběžného zadržení tři ze čtyř obviněných v kauze Nemocnice Na Homolce. Za mřížemi zůstal pouze bývalý šéf nemocnice Vladimír Dbalý. Žalobce v jeho případě podal návrh na uvalení vazby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská nemocnice Na Homolce

Článek

Trojice byla propuštěna před 19. hodinou po výslechu posledního zadrženého, kterým byl Dbalého bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Ten stejně jako Dbalý odmítl vypovídat. Kromě něj policie obvinila a ve čtvrtek propustila také dva pracovníky dceřiné společnosti nemocnice, firmy Holte Medical, Petra Kutila a Pavla Kocourka. Znamená to, že pro propuštěné policie nebude navrhovat vazbu.

V případě Dbalého podal státní zástupce ve čtvrtek večer návrh na vzetí do vazby, o kterém soud musí rozhodnout do 24 hodin.

„Podal jsem návrh na vazbu na jednu osobu ze dvou důvodů: obava z útěku či skrývání se a možného ovlivňování svědků či maření vyšetřování,” sdělil Právu státní zástupce Zdeněk Matula, který případ dozoruje. Ač Dbalého nejmenoval, z propuštění zbývajících tří stíhaných je jasné, že jde o něj.

Detektivové viní Dbalého z praní špinavých peněz a ze sjednání výhody při veřejné zakázce v souvislosti s tendrem na skenování chorobopisů z roku 2008 v hodnotě 175 miliónů korun. Společně s dalšími třemi stíhanými měli nemocnici připravit o cca 57 miliónů a údajně mezi sebou si v rámci zakázky rozdělit přibližně 53 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám