Hlavní obsah

Bývalý policista dostal za sledování telefonů politiků podmínku

Právo, ape
Děčín

Bývalého varnsdorfského policistu Mariana Hudce potrestal okresní soud v Děčíně podmínkou za sledování telefonů vlivných lidí. Dostal trest 26 měsíců s odkladem na čtyři roky. Jeho komplic, bývalé soukromé očko Michal Kondla, dostal dvacetiměsíční trest zkušebně odložený na tři roky.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Hudec měl sledovat telefony například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského či bývalého hradního kancléře Jiřího Weigla.

Již před dvěma lety byli oba odsouzeni za jeden podobný případ k podmíněnému trestu, nyní se soud zabýval dalšími šestnácti případy, za které udělil souhrnný a společný trest. „Rozsudek pravomocný není, státní zástupce se práva na odvolání vzdal, obžalovaným na odvolání běží lhůta,“ řekl Právu soudce Radomil Bajer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke sledování telefonních hovorů docházelo v letech 2009 a 2010. Tehdejší policista z Varnsdorfu Hudec si na objednávku Kondly dával schvalovat sledování telefonů více než čtyř desítek politiků, podnikatelů, právníků, například i bývalého redaktora Práva a nynějšího mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

Podmínku dostali, protože nebyli trestáni

Kondla měl Hudcovi dodat telefonní čísla, ten pak požádal soud o povolení ke sledování. Vše maskoval tak, že jde o sledování kvůli fingovaným sňatkům a neoprávněnému pobytu cizinců v Česku. Soudci v dobré víře sledování povolovali, čísla si nemohli nijak ověřit. Objednavatele špiclování se ale odhalit nepodařilo.

Obžalovaní se vynesení rozsudku osobně neúčastnili. Útoků bylo podle Bajera v řadě pokračujících přečinů dost, oběma také přitížilo, že šlo o policistu a bývalého policistu. Soud uložil podmíněný trest také proto, že oba nebyli dosud trestáni a i přestupkovou minulost měli bez poskvrny.

„Hudec byl kladně hodnocen, i z toho důvodu byl uložen pouze výchovný podmíněný trest,“ dodal Bajer.

Reklama

Výběr článků

Načítám