Hlavní obsah

Bývalý místostarosta falšoval podklady k poskytnutí úvěrů, pomáhala i matrikářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachatice

Bývalý místostarosta a současný zastupitel jedné z obcí u Vimperku na Prachaticku podle policie falšoval podklady pro žádosti o půjčky pro svou firmu. Způsobil tak škodu sedm miliónů korun. K přípravě podvodných dokumentů zneužil pracovnici matriky, která byla jeho podřízenou, řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle něj matrikářka ověřovala podklady pro úvěry v rozporu se zákonem. Policisté muže, jenž byl v letech 2006 až 2010 místostarostou a nyní vykonává funkci zastupitele, obvinili z podvodů a dalších trestných činů. Sedmačtyřicetiletý muž je se svým bratrem jednatelem společné firmy, která obchodovala s potravinami a průmyslovým zbožím.

Podle Matznera obviněný v letech 2006 až 2010 několikrát padělal dokumenty potřebné k poskytnutí úvěrů. "Využil neomezeného přístupu ke všem firemním i bratrovým dokumentům a také využil své postavení místostarosty a vstřícnosti matrikářky úřadu. Za bratra padělal smlouvy, dokumenty a ostatní listiny," uvedl Matzner.

Obviněný muž nechal bratrovy podpisy bez jeho fyzické přítomnosti, vědomí a souhlasu oficiálně ověřit. "Matrikářka jen na žádost obviněného a na základě kopie občanského průkazu bratra provedla ověření všech padělaných podpisů na předložených dokumentech. Provedla to tak v rozporu se zákonem," uvedl Matzner.

Společnost, kterou obviněný jako jediný jednatel převzal v roce 2012, je pro nesplnění závazků a neplacení půjček v úpadku. Muž následně úmyslně nepřevzal písemnosti od insolvenčního správce. "Tím mu neumožnil výkon jeho funkce jako zjištění, zajištění a soupis majetku a dopustil se tak dalšího trestného činu," řekl Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám