Hlavní obsah

Bývalí vyšetřovatelé podali trestní oznámení na policejního šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý elitní policejní vyšetřovatel Martin Hádek v pátek podal na velitele ekonomické kontrarozvědky Jiřího Pálku trestní oznámení. Stejně jako jeho někdejší kolega Martin Pavlík, který to udělal už ve čtvrtek, viní policejního šéfa ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: Petr Hejna

hrad Rožmberk

Článek

Pálka je totiž přeřadil do nižších funkcí, ale oznámil jim to až šest týdnů po jejich odchodu od policie.

"Dnes jsem to dal na poštu. K vyšetřování trestných činů policistů je příslušná Inspekce ministra vnitra, takže jsem to adresoval jí s tím, že kopii jsem dal na vědomí Obvodní státnímu zastupitelství pro Prahu 1," řekl Hádek ČTK.

Ministr vnitra Stanislav Gross kauzu veřejně označil za pouhou administrativní chybu.

Oba kritizovali poměry v policii

Někdejší ředitel zaniklého Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Pavlík a jeho podřízený Hádek byli po reorganizaci policie převedeni na oddělení hospodářské kriminality policejního prezidia. Rozhodli se proto odejít od policie, dostali odstupné a našli si práci v jedné z pražských advokátních kanceláří. Oba při svém odchodu do civilu otevřeně kritizovali poměry v policii.

Před několika dny se z dopisu datovaného 3. července dozvěděli, že od 15. března byli jmenováni do platově nižších funkcí, než které ve skutečnosti zastávali. Bývalí vyšetřovatelé tvrdí, že o této změně byli informováni až šest týdnů po svém odchodu od policie. Kdyby mělo rozhodnutí o nižším zařazení obou vyšetřovatelů platit, Pavlík by vracel asi 50 000 korun a Hádek zhruba polovinu této částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám