Hlavní obsah

Bývalé vedení ostravského dopravního podniku vyvázlo s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek vynesl rozsudek v kauze bývalého ředitele Dopravního podniku Ostrava Františka Kořínka a jeho provozního náměstka Radoslava Hanzelky. Kvůli nezákonnému průběhu zakázky na modernizaci tramvají a nákupu nových trolejbusů dostali oba tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Oba také musí zaplatit peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Někdejší náměstek ředitele Dopravního podniku Ostrava Radoslav Hanzelka s obhájci

Článek

Evropské unii, která zakázky financovala, podle soudu bývalí manažeři způsobili v roce 2009 škodu ve výši 233 milionů korun.

Část peněz už musel dopravní podnik vrátit. Soud oba uznal vinnými z poškození finančních zájmů Evropské unie a porušení povinností při správě cizího majetku.

Původně byli souzeni i pro dotační podvod, soud ale skutek překvalifikoval, protože se během vyšetřování ukázalo že šlo pouze o evropské dotace a České republice škoda způsobena nebyla.

Trest zatím není pravomocný.

Nebylo prokázáno, že by se obohatili.
Miroslav Mucha, soudce

Státní zástupce navrhoval nepodmíněné tresty, soud ale na tento návrh nepřistoupil s ohledem na značný časový odstup, ale i zdravotní stav a vysoký věk odsouzených.

„Navíc nebylo prokázáno, že by se obohatili a že by z toho měli prospěch,“ řekl soudce Miroslav Mucha.

Zakázka, kterou se soud zabýval, zahrnovala nákup deseti trolejbusů, jedné nízkopodlažní tramvaje a renovace a modernizace dvou desítek starších tramvají.

Podle obžaloby v žádosti o dotaci uvedli nepravdivé údaje a řadu důležitých informací zatajili.

Například to, že firma Pragoimex, která zakázku dostala, byla v té době na trhu jediná, která mohla tramvaje modernizovat.

Podle soudu byla navíc cena opravy tramvají zbytečně předražená. Před touto zakázkou dopravní podnik tramvaje modernizoval sám a oprava jedné jej vyšla na 13 milionů korun.

Lobbista Dědic dostal za manipulaci s veřejnými zakázkami osm let

Krimi

Pražské firmě ale platil 18 milionů. Zatímco Kořínek během zahájení hlavního líčení nevypovídal, Hanzelka popřel, že by se dopustil trestné činnosti s tím, že vždy postupoval v zájmu dopravního podniku.

Odmítl, že by modernizace tramvají byla předražená.

V ceně dopravního podniku, který tramvaje v minulosti modernizoval za 13 milionů, podle něj nebyla zahrnuta práce zaměstnanců.

Na nesrovnalosti s dotací se přišlo při vyšetřování kauzy ostravského lobbisty Martina Dědice. Ten byl například obžalován z přijetí úplatku při sjednání zakázky na modernizaci ostravských tramvají.

Za zajištění zakázky pro společnost Pragoimex ve výši 300 milionů korun inkasoval podle obžaloby dva miliony korun. Za to už byl zatím nepravomocně odsouzen na osm let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám