Hlavní obsah

Bylo to jen nedorozumění, řekl obžalovaný z pokusu o vraždu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako nedorozumění, které mělo fatální následky, vysvětloval ve středu u pražského městského soudu pětadvacetiletý Rus Denis Pronin, proč loni v létě vystřelil na stejně starého Lukáše S. Pohádal se s ním v jednom baru na pražských Vinohradech. Pronin je obžalovaný z pokusu o vraždu, za který mu hrozí až osmnáctileté vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Denis Pronin hovoří se svou advokátkou.

Článek

„Je mi velmi líto, že se to takhle stalo, mám za to, že došlo k nedorozumění, a to z obou stran. Jsem připraven kompenzovat poškozeného. Samozřejmě i jeho rehabilitaci, tak aby se mohl vrátit do normálního života,“ zahájil kajícně svou výpověď Pronin.

Mladík šel se svým kamarádem loni v srpnu vyzvednout do vinohradského baru svou přítelkyni a její kamarádku. Sedli si k volnému stolu, kam za nimi přišel Lukáš S.

„Začal něco emotivně říkat, nebylo ho slyšet přes hlasitou hudbu, ale bylo vidět, že má v sobě alkohol,“ řekl Pronin. Lukáš S. později vypověděl, že za večer vypil „tak deset dvanáct malých piv, možná víc”. V krvi měl necelé dvě promile alkoholu.

„Dali jsme mu najevo, že nemáme zájem se s ním bavit. Obešel kamaráda a kopnul ho nohou do hlavy. Během několika sekund se objevil za mnou a začal mě škrtit,“ pokračoval Pronin. Když se z jeho sevření dostal, vyšel s kamarádem před bar a chtěl odejít.

Ozbrojen kvůli nevraživosti

Za oběma mladíky ale vyběhl Lukáš S. a slovní potyčka pokračovala. Pronin vytáhl krátký revolver, tzv. flobertku (původně ráže šest milimetrů, upravenou na ráži .22) a vystřelil. Lukášovi S. jednou ranou prostřelil plíce a jícen. Napadený se pak vrátil do baru, kde zjistil, co se stalo.

„Slyšel jsem ránu, pálení na tý straně a krev v puse. Myslel jsem, že umřu, takovej pocit jsem nikdy neměl, začal se mi zužovat svět,“ popisoval situaci Lukáš S. Život mu zachránila téměř okamžitá operace ve vinohradské nemocnici.

Pronin mezitím odjel domů. „Za několik hodin mě kontaktovala policie, až na oddělení jsem se dozvěděl, že poškozený byl zraněný,“ uvedl. Zbraň prý u sebe nosil od té doby, co mu někdo „kvůli národní nevraživosti rozbil hůlkou hlavu“.

Nadávky a zase nadávky

Lukáš S. situaci popisoval víceméně shodně, s tím rozdílem, že mu prý Pronin s kamarádem na záchodě nadávali do č..áků a podobně. „Ptali se mě: Ty nevíš, kdo já sem?“ vzpomínal. Poté mu prý rusky nadávali i u stolu.

„(Proninův kamarád) se na mě otočil a nadával mi rusky, tak jsem ho kopnul do hlavy. S Denisem jsme se tahali, škrtili,“ uvedl muž, který se dříve živil jako vyhazovač na diskotéce. Venku před barem si pak už podle Lukáše S. jen nadávali.

„Myslím, že šlo o nedorozumění z mojí i z tvojí strany, pomůžu ti s rehabilitací, až se odsud dostanu,“ slíbil tváří v tvář Lukášovi S. Pronin.

Lukáš S. žádá po Proninovi víc než 306 tisíc jako zdravotní i nemajetkovou újmu. Od útoku prý pořád trpí bolestmi hrudníku, má problémy se zády a je pravidelně jednou za měsíc nemocný. „Tři měsíce byl nepřekonatelně limitován v sexuální oblasti,“ odůvodnila také náhradu škody jeho zmocněnkyně.

Soud bude pokračovat i další dny, především výslechem svědků a také přehráním rekonstrukce celé situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám