Hlavní obsah

Byla to legrace, hájili se při výslechu mladíci, kteří stříkali tekutinu na kolemjdoucí

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

Turnovští policisté už znají všechny členy posádky vínově zbarveného vozu Subaru, která se v pondělí odpoledne a v podvečer bavila tím, že v Turnově stříkala z okénka auta po kolemjdoucích neznámou tekutinu. Útoky měli podle policistů na svědomí dva mladíci ve věku 17 a 18 let a jejich dvě kamarádky ve věku 18 a 19 let, všichni z okresu Semily.

Vodní pistole, ze které mladíci stříkali údajně vodu.

Článek

Během pondělí zaútočili mimo jiné na matku se dvěma dětmi, jednu ženu i na řidiče sanity záchranné služby, který zrovna kouřil na parkovišti před budovou záchranky. K muži přijeli zezadu a bez varování mu neznámou látku nastříkali do obličeje. Protože mu tekutina vnikla i do očí, musel si je nechat ošetřit.

„Tyto útoky nám oznámili celkem tři lidé a o dalších třech jsme se dozvěděli z jejich výpovědí. Partička se ke svému pondělnímu řádění přiznala a vysvětlila ho tím, že šlo jen o legraci, které se údajně smáli i ti, které postříkali. Výpovědi oznamovatelů však hovoří o opaku,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Za porušení zákazu nočního vycházení padly i desetitisícové pokuty

Krimi

Neznámou dráždivou látkou byla podle výpovědi útočníků jen pitná voda, stříkaná z obyčejné dětské vodní pistole. „Dívky se střídaly při řízení auta a mladíci vyhlíželi „živé cíle“, do kterých se pak trefovali.  Na svou obhajobu uvedli, že nikomu nechtěli ublížit a že svého jednání nyní litují,“ řekla policejní mluvčí.

 Nešli po lidech bez roušek

V Turnově se původně mělo za to, že útoky cílí na lidi, kteří si na ulici nezakrývají ústa rouškou nebo respirátorem. Mezi zasaženými ale převažovali ti, kteří zakrytá ústa měli, a zadržení útočníci to při výslechu popřeli. „Shodně vyloučili, že by při tom, co dělali, hrálo nějakou roli to, zda lidé roušky nosí či nikoliv,“ potvrdila Baláková.

Muž odpálil v noci v centru Brna ohňostroj. Strážníci ho po „čau” zmizet nenechali

Krimi

Případ se bude dál řešit už jen jako přestupek, spis už policie předala do správního řízení Městskému úřadu v Turnově pro podezření ze spolupachatelství na přestupku proti občanskému soužití. Každému z posádky vozu za to hrozí pokuta do výše 20 tisíc korun.

„Do správního řízení jsme také (v souvislosti s posádkou vozu) poslali oznámení o porušení vládního krizového opatření týkajícího se omezení volného pohybu. V něm jim může správní orgán uložit další dvacetitisícovou pokutu. Ta se týká jejich nedovoleného pohybu po okrese za účelem si společně povyrazit,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám