Hlavní obsah

Byl to zkrat, přiznala matka, která zavraždila desetiměsíční dceru. Dostala 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za vraždu desetiměsíční dcery uložil ve čtvrtek krajský soud v Olomouci třináctiletý trest vězení čtyřiadvacetileté ženě z obce na Olomoucku. Upustil přitom od předchozího dokazování, protože mladá žena v průběhu líčení prohlásila svou vinu a soud její prohlášení přijal.

Obžalovaná matka ve čtvrtek u krajského soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Novinky

 
Článek

Ženě hrozil trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Senát krajského soudu jí uložil trest pod hranicí trestní sazby. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se odvolala. Případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Tragédie se stala loni 7. srpna ráno v jednopokojovém bytě, do něhož se žena přestěhovala několik měsíců předtím se svými dvěma malými dětmi. Motivem činu bylo zřejmě zkratkovité jednání matky, které se nedařilo utišit plačící dítě.

Dítě podle obžaloby leželo v osudnou chvíli v dětské cestovní postýlce. „Obžalovaná si měla obkročmo na nezletilou sednout, přičemž přikrývku, kterou měla přehozenou přes hlavu, napnula přes její obličej, držela přikrývku za jejíma ušima na rozhraní lebky a krku a dusila ji tak dlouho, až přestala plakat, nevydávala žádné zvuky a její tělo bylo bezvládné,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Simona Petříková. Bezprostřední příčinou smrti dítěte bylo udušení.

Žena brutálně zavraždila měsíčního syna

Krimi

Dítě nemělo podle žalobkyně jakoukoliv šanci se útoku obžalované ubránit. „Činu se dopustila ve stejné místnosti, kde si hrál její tříletý syn,“ uvedla státní zástupkyně.

Při výpovědi se rozplakala

Mladá matka u soudu upozornila na svou tíživou sociální situaci. Na děti, jak uvedla, byla sama, otec jejího syna zemřel a otec mladší holčičky se o dítě nestaral.

„Žila jsem pořád ve stresu, kde vezmu peníze, za které bych nakoupila jídlo a oblečení. Snažila jsem se být nejlepší mámou, své děti jsem nikdy nebila a netrestala, jen když syn neposlouchal, jsem ho plácla přes zadek,“ konstatovala.

Loni v červenci a v srpnu na tom prý byla velice špatně. „Nemohla jsem ani spát. Ten den už nikdy z hlavy nevymažu. Byl to zkrat, vůbec nechápu, jak jsem to mohla udělat. Měla jsem zatnout zuby,“ dodala žena. Při výpovědi se rozplakala.

Matka přivolala zdravotnické záchranáře s tím, že ráno v postýlce našla dcerku, která nedýchala. Přivolaný lékař na místě po marné resuscitaci konstatoval úmrtí kojence. „Žena zpočátku jakékoliv násilí vůči dceři popírala. Při následném výslechu se ale kriminalistům k zavraždění dcery přiznala,“ sdělil již dříve Novinkám policejní mluvčí Libor Hejtman. Násilnou smrt dítěte potvrdila i soudní pitva.

Podle policie nebyla žena v minulosti trestně stíhaná. „Pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek v době činu nebyla,“ konstatoval policejní mluvčí. Na projednání případu před soudem čekala obžalovaná ve vazební věznici.

Za vraždu tříleté dcery dostala Polka nejtvrdší trest od zrušení poprav

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám