Hlavní obsah

Byl to můj zlozvyk od patnácti. Muž jezdil do Ostravy přepadávat a osahávat ženy, soud mu snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Měl sexuální touhy, a tak z Kopřivnice, kde bydlel, jezdil do Ostravy a tam posilněný alkoholem přepadával ženy, aby své potřeby uspokojil. Udělal to celkem v devíti případech. Krajský soud v Ostravě ho za pokračující pokus znásilnění letos v lednu poslal na 7,5 roku za mříže. Zároveň mu uložil ústavní ochranné protialkoholní a sexuologické léčení. Vrchní soud v Olomouci Petru Chovancovi (29) z podnětu jeho odvolání ve středu trest o dva roky snížil. Za mříže ho poslal na 5,5 roku.

Petr Chovanec u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Chovanec nesouhlasil s právní kvalifikací ani s výší trestu. Tvrdil, že jeho cílem bylo ženy jen sledovat a přepadnout. „Byl to můj zlozvyk už od patnácti let,“ prohlásil u vrchního soudu.

Ženy chtěl prý jen vyděsit. Hájil se tím, že sexuální praktiky jeho cílem nebyly. K těm podle něj došlo pod vlivem alkoholu v kombinaci s jeho sexuální deviací. Tu přiznal. Prý se i léčil, ale minulo se to účinkem.

Foto: Petr Marek, Novinky

Petr Chovanec u olomouckého vrchního soudu

Vrchní soud jeho odvolání částečně vyhověl. „Sexuální podtext útoků byl jednoznačně prokázán. O tom není žádných pochyb. Upravili jsme však právní kvalifikaci, která je u dvou skutků pro obžalovaného příznivější. Maximální hranice u nich činí deset let, zatímco původně byla dvanáct. To jsme museli zohlednit, a tedy uložit mírnější trest,“ vysvětlil soudce olomouckého vrchního soudu Vítězslav Božoň.

Někde musel být vidět. Brutálního násilníka z lesoparku v Praze policie hledá v dalších záznamech kamer

Krimi

Jedna z žen ho pokousala

První ženu Chovanec napadl 1. března 2022, další tři 31. března téhož roku. Další dvě pak přepadl 7. a tři 19. prosince 2022. Právě toto datum se mu stalo osudným.

Policisté tehdy v rychlém sledu přijali od tří žen oznámení o napadení neznámým pachatelem, začali proto jednat a muže dopadli. Pomohlo jim k tomu to, že ho jedna žena pokousala. Když muže zastavili, měl zraněnou ruku.

Povolali i psovoda se psem specializovaným na stopování. To nakonec bylo rozhodující, ačkoliv jiným způsobem, než se očekávalo. Kynolog si totiž při přesunu na místo činu všiml muže, který odpovídal popisu pachatele. Přivolal proto další policisty, muže zastavil a vyzval ho k prokázání totožnosti. Při jeho kontrole vyšlo najevo, že má zakrvácenou ruku. I přes vymyšlenou legendu o pádu na zem byl pak zadržen.

Potom kriminalisté přišli na další jeho provinění. Jedna z obětí byla mladší patnácti let.

Foto: Petr Marek, Novinky

Petr Chovanec u olomouckého vrchního soudu

Ženy Chovanec přepadával v ostravských městských částech Poruba, Bělský les, Dubina a Hrabůvka. Způsob útoku byl vždy velmi podobný. K ženám přistoupil zezadu, uchopil je, rukou jim přikryl obličej a poté je povalil na záda. Snažil se je znehybnit a pak je osahával na intimních místech, například na prsou a v rozkroku.

U některých žen se k tomu nedostal, neboť se bránily. Jednu přitom vážně zranil úderem pěstí do oka. Z míst přepadení většinou poté, co napadené začaly křičet, pokaždé utekl. Oběti si vybíral náhodně, jak vypověděl u soudu, podle momentálního dojmu.

Za brutální sexuální útok na ženu v Hostivaři dostal cizinec čtyři roky. Bylo mu patnáct

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám