Hlavní obsah

Býci, jalovice i březí kráva uhynuly hlady, policie obvinila muže ze Zlínska

– Valašské Klobouky
Novinky, kub

Zlínští kriminalisté obvinili 52letého muže ze zanedbání péče o zvířata kvůli úhynu devíti kusů dobytka. Podle vyšetřovatelů nechal zvířata podvyživená a bez vody, rovněž neřešil veterinární péči. Chovateli hrozí v případě prokázání viny až dvouleté vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí policie Monika Kozumplíková ve čtvrtek uvedla, že muž je z obce poblíž Valašských Klobouk. „Z hrubé nedbalosti zanedbal péči o zvířata, která vlastní. Uhynulo celkem devět kusů dobytka, a to býčků, jaloviček a krav,“ sdělila.

Prověřování chovatele začalo po oznámení, které podali pracovníci úřadu životního prostředí letos v červnu. „Podezření na zanedbání péče o zvířata potvrdila zdravotní pitva devíti zvířat, která v průběhu zimy zemřela,“ upřesnila mluvčí.

Za týraný dobytek, který žil po břicho v hnoji, uložil soud podmínku

Krimi

Zvířata byla podle vyšetřovatelů podvyživená a chovatel prý nezajistil jejich přiměřenou ochranu před nepříznivým počasím. „Zvířata neměla žádné energetické zásoby v podobě tuku a byla dehydrovaná v důsledku nedostatečného příjmu tekutin. Jedna z uhynulých krav byla březí,“ uvedla Kozumplíková s tím, že muž rovněž nesledoval zdravotní stav dobytka a nezařídil řádnou veterinární péči.

Celkem měl chovatel 33 kusů dobytka. „Podezřelý muž, který dosud nemá v rejstříku trestů žádný záznam, svoje jednání vysvětloval tím, že v zimě dojde vždy k přirozenému úhynu slabších kusů dobytka a že neměl možnost jinak zabezpečit vhodnější podmínky k chovu,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám