Hlavní obsah

Budu to poslední, co spatříš, hrozil mladík dívce z Klatovska. Musí na léčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vazební cely rovnou do Psychiatrické léčebny v Dobřanech putoval ve čtvrtek Aleš Vanžura (20) z Pelhřimovska. Poslal ho tam klatovský okresní soud, který mu za nebezpečné vyhrožování uložil kromě čtyřletého podmíněného trestu s dohledem probačního úředníka také ochranné protitoxikomanské léčení ústavní formou.

Foto: Novinky

Klatovský soud

Článek

O již pravomocném rozsudku Novinky informovala soudkyně Martina Šimánková. Kriminalisté zadrželi Vanžuru loni v prosinci kvůli podezření, že by mohl z pomsty vážně ublížit, nebo dokonce i zabít svou bývalou přítelkyni z Klatovska. Podle obžaloby ji po rozchodu psal výhrůžné zprávy, že on bude to poslední, co spatří, nebo jak se těší na to, až se uvidí v jejích očích, než v nich vyhasne poslední jiskra. Skončil ve vazbě.

„Existuje reálná obava, že by mohl mladík své hrozby splnit, což sám při první konfrontaci s policií ani neskrýval. Jako uživatel drog je nevyzpytatelný,“ zdůvodnil tehdy soud rozhodnutí o vazbě.

Vedle výhrůžných zpráv zaslal obviněný mladík poškozené zastrašující video. Je na něm lynčovaná dívka, kterou několik útočníků ubíjí tyčemi. To doprovázel slovy, že „nemusí umřít, ale stačí, když si bude přát, aby jo“.

Vyhrožoval přítelkyni, když zmizela, začal obtěžovat její matku

Krimi

„Chtěl jsem, aby měla strach“

Sám Vanžura před soudem řekl, že výhrůžky nemyslel vážně. „Nikdy bych nic takového neudělal,“ prohlásil. Přiznal se, že se žalovaného jednání dopustil po vlivem marihuany, kterou pravidelně užívá a pak se nedokáže ovládat. „Cítil jsem se po rozchodu špatně a přál jsem si, aby se tak cítila i ona. Chtěl jsem, aby měla strach,“ dodal Vanžura.

Podle svědků je mladík psychicky labilní. Z jejich výpovědí vyplynulo, že na poškozenou hodně žárlil. Dokonce se kvůli tomu před ní pořezal nůžkami na stehně. Po rozchodu jí začal vyhrožovat. Prohlašoval, že se jí pomstí. Měla z něho velký strach.

„Právě nevyzpytatelné chování obžalovaného po požití psychotropních látek vedlo soud k nařízení ochranného léčení, které vzhledem k tomu, že jeho pobyt na svobodě je nebezpečný, bude absolvovat ústavní formou,“ vysvětlila soudkyně.

V policejní cele skončil opilý host, který vyhrožoval barmance zabitím

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám