Hlavní obsah

Budovu ostravského Lidlu čeká zřejmě demolice

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Středeční prohledávání ruin ostravského supermarketu Lidl, kde se v úterý večer zřítila vlivem těžkého sněhu střecha, potvrdilo, že v troskách nikdo nezahynul a jedinou zraněnou je prodavačka, která utrpěla pohmoždění ramene. Pád budovy, kterou nejspíš čeká úplná demolice, nyní vyšetřuje policie a soudní znalec z oboru statika.

Článek

Znalec Karel Kubečka řekl Právu, že posouzení příčin havárie potrvá minimálně měsíc. "Odebrali jsme vzorky dřevěných konstrukcí, které musí vyschnout a pak se odešlou do laboratoře," řekl Kubečka. Dodal, že vůbec nebude jednoduché říct, kdo za zřícení střechy může - zda projektant, stavební firma nebo třeba i státní stavební dozor. "Za statiku budovy obecně ručí autorizovaný inženýr, který ji projektoval. V průběhu stavebního řízení se totiž nezkoumají normy v oblasti statiky tak do hloubky, aby se mohly případné chyby odhalit," řekl Kubečka.

Prodejnu projektovala společnost Arpik Ostrava. "Jsme přesvědčeni, že projekt byl naprosto v pořádku," řekl jednatel firmy Miroslav Řehula. Dodal, že podle norem má střecha vydržet zátěž 75 kilogramů na metr čtvereční a výpočet zatížení v projektu navíc počítal s velkou rezervou. Řehula dodal, že střecha se nemohla propadnout jenom kvůli sněhu, ale příčin muselo být více.

Řetězec Lidl vydal včera stručné prohlášení, ve kterém se omluvil zákazníkům a prohlásil, že zahájil odklízení sněhu ze střech jiných provozoven. Policie případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu obecného ohrožení. S případným obviněním vyčká až na znaleckou expertizu.

Lidé mají kontrolovat sníh na střechách

Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) k události prohlásil, že za sníh na střechách odpovídá majitel objektu. "Velmi vážně upozorňujeme majitele domů, aby si zkontrolovali množství sněhu, je to jejich povinnost," řekl Tošenovský.

K podobnému kroku vyzvalo vlastníky budov také generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. "Zvýšené riziko se v této souvislosti týká zejména stavebně a konstrukčně lehčích objektů, které mají rovné střechy, například sklady, výrobní objekty a velké obchody," řekl mluvčí hasičů Petr Kopáček. Upozornil, že odklízení sněhu musí vlastníci objektů zajistit na vlastní náklady. "Nikdo si nemůže myslet, že zavolá hasiče a ti mu odmetou sníh ze střechy. Od toho jsou tu technické služby nebo různé specializované firmy," řekl Kopáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám