Hlavní obsah

Břeclav se dohodla na konání pochodu kvůli zbitému chlapci s ministerstvem

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Bude, či nebude nedělní pochod v Břeclavi? Bude. Po konzultaci města s vedením policie a ministerstvem vnitra padlo rozhodnutí. Žádné obstrukce k pochodu nebudou. A to i přesto, že se o něj hlásí radikálové i lidé ze sociální sítě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Strážníci městské policie a koordinátor Jaroslav Daniel hlídkují u břeclavského Shopping centra.

Článek

Radikální Dělnická mládež, spřízněná s Vandasovou DSSS, se má s přáteli Romy zmláceného chlapce dohodnout na bezproblémové koordinaci protestu. Uskuteční se pod dohledem policie, ta svolává do služby posily z okolí.

Momentálně je pořádková policie v Břeclavi posílena dvaceti lidmi. Ti jsou ovšem staženi z jiných míst v regionu. Další posily budou povolány na nedělní pochod. Radnice a policisté zvažovali, zda jsou legální způsoby, jak zabránit akci, které se chopili radikálové.

Přestože ohlášení akce nebylo zcela v souladu s požadovanými lhůtami, nakonec padlo rozhodnutí pochodu nebránit. ”Nechceme, aby se z Břeclavi stal druhý Šluknov. Mám plnou důvěru v Policii ČR. Věřím, že pracuje stoprocentně na odhalení a dopadení pachatele, ale také že je připravena chránit, zdraví a životy občanů, soukromý a veřejný majetek či veřejný pořádek, pokud by ho chtěl někdo narušit nebo formou nepovoleného shromáždění vyjádřit nějaký názor,” řekl hejtman Michal Hašek.

Břeclavany vyzval k diskusi se samosprávou místo cesty k podpoře xenofobie. “Jsem přesvědčený, že na jižní Moravě platí právo a pořádek pro každého, bez ohledu na politické smýšlení, barvu pleti nebo jeho sociální status,” řekl.

Chlapec neměl cigaretu, tak po útoku tří násilníků leží v nemocniciVideo: Prima FTV

Napadený mladík si rvačky nepřeje

Petro Zhivachivsky, napadený v neděli v centru města trojlístkem Romů, si také nepřeje další násilí. ”Doufám, že se ten pochod nějak nepokazí, nerad bych, aby z toho vznikl nějaký bordel a rvačky. To určitě nechci, aby v Břeclavi byly. Jestli přijdou opravdu ty dva tisíce lidí na pochod, tak jsem rád,” řekl.

Přijme i peníze z avizované sbírky Romů. ”Peníze bych přijal, ne každý Rom je špatný,” uvedl. Potěšil jej i příslib zpěváka Michala Davida, který chce svůj květnový koncert v Břeclavi věnovat právě jemu.

Policisté po trojici pachatelů pátrají. Podrobnosti nekomentují. Podle neoficiálních zdrojů mají být mimo území republiky. Část břeclavských Romů má své kořeny na východním Slovensku v okolí Spišské Nové Vsi. Právě tam mají směřovat stopy.

Policejní posily ale v Břeclavi nebudí jen nadšení. Romský koordinátor Jaroslav Daniel si to ve čtvrtek schytal od rozzlobené Romky. ”To je strašné, co se děje, nedají nám pokoj, mého chlapa teď drželi policajti půl hodiny. Co otravují, však je mu padesát. Vědí, že to udělali mladí, tak proč ho otravují,” vztekala se.

Pak ale přiznala, že důvodem byla absence občanského průkazu a policisté si ověřovali totožnost. ”No vidíte, kdyby měl občanku, což je jeho povinnost, neměl by problémy. Nedivte se, je třeba obnovit pořádek a to k tomu patří,” uklidňovali ji společně strážníci i koordinátor.

”Je to v pořádku. Policajti by tady měli být pořád. Dvacet let se mluví o řešení romské otázky, živí se na tom iks různých institucí, aniž by se něco změnilo. Já říkám, že stačí jen vymáhat po všech stejné dodržování zákona a bylo by to,” reagoval na dění muž v centru. ”Jméno? Nene, zapomeňte, někdo by ze mě udělal rasistu,” řekl a zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám