Hlavní obsah

Bibli ukradenou před 25 roky v Olomouci nabízel německý antikvariát

Právo, Miloslav Hradil

Pracovníci Vědecké knihovny v Olomouci objevili nedávno v aukční nabídce německého antikvariátu sedm svazků Bible z první poloviny 17. století, které v roce 1996 odcizil jeden ze stavebních dělníků z tehdejší Státní vědecké knihovny v Olomouci. Vědecká knihovna Bible odkoupí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jeden z odcizených svazků Bible

Článek

O nálezu informoval v pondělí náměstek olomouckého hejtmana Petr Vrána (ANO). Zloděj si před bezmála čtvrtstoletím odnesl z knihovny 44 vzácných tisků za zhruba 2,5 milionu korun. Jednalo se kromě Biblí o knihy s geografickou tematikou a kartografické publikace převážně ze 17. a 18. století, nejstarší odcizený exponát pocházel z roku 1590.

„Ukradené tisky mají velký formát, a proto byly uloženy v suterénním archivu společně s novinami. Ostatní kolekce je úplně jinde,“ řekla Právu tehdy ředitelka knihovny Marie Nádvorníková.

Do suterénního archivu v Bezručově ulici, odkud tisky zmizely, měli podle tehdejšího vyjádření policie přístup jak zaměstnanci a uklízečky, tak i stavební dělníci, kteří tam pracovali na rekonstrukci objektu.

Policie ve Francii zadržela podezřelé z krádeže Banksyho díla

Koktejl

Zaměstnanci knihovny na krádež přišli až poté, co je kontaktovali policisté, kteří se zabývali případem mladíka z Olomouce, který v olomoucké Státní vědecké knihovně vykonával civilní službu. Do Německa se snažil vyvézt autem tři historické atlasy, patřící knihovně v Olomouci, jejichž cena byla tehdy odhadnuta na více než půl milionu korun.

Podařilo se mu je provézt přes hraniční přechod v Pomezí nad Ohří, bavorští celníci ve Schirndingu však byli bdělejší, a tak trojice vzácných knih svou pouť do ciziny skončila v jejich rukou. Mladík se snažil tvrdit, že atlasy koupil na burze od neznámého muže.

Aktivisté růžový tank přetírali nazeleno, policie tři zadržela

Krimi

Nyní objevené svazky Bible byly podle Vrány nabídnuty v aukci s vyvolávací cenou 4000 euro. „Znaky těchto tisků jsou totožné se zbývajícími třemi svazky, které zůstaly ve vědecké knihovně, a je zcela nezpochybnitelné, že jde o publikace ukradené právě u nás,“ uvedla ředitelka Vědecké knihovny Olomouc Iveta Tichá.

Svazky byly z aukce staženy poté, co pracovníci knihovny upozornili zástupce antikvariátu, že se jedná o předměty, které pochází z trestné činnosti.

„Antikvariát není vlastníkem svazků, ale pouze zprostředkovatelem dražby. Jeho zástupci uvedli, že knihy patří partnerovi, s nímž dlouhodobě spolupracují, a ten publikace koupil před dvěma lety v jiné aukci. Nikdo z nich netušil, že exempláře jsou kradené,“ doplnil zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň.

Expředsedu pražské muslimské obce soud definitivně zprostil obžaloby za šíření Základů tauhídu

Krimi

„Vzhledem k institutu vydržení věci by byla šance Olomouckého kraje (zřizovatel knihovny) na získání svazků soudní cestou mizivá. Proti takovému postupu hraje i dlouhá doba, po kterou byly knihy nezvěstné a vysoké náklady právního zastoupení,“ konstatoval Vrána.

Vědecká knihovna proto podle něj svazky od zahraničního antikvariátu odkoupí, a to za 1300 euro. „Ze všech možností, jak svazky znovu dostat do fondu Vědecké knihovny, se nám jako nejvhodnější jevila dohoda a následný odkup. K tomu by mělo dojít co nejdříve. Pak už nebude nic bránit převozu knih zpět do Olomouce. Myslím, že peníze, které do nákupu svazků investujeme, jsou zcela marginální proti hodnotě, kterou získáme,“ doplnil Vrána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám