Hlavní obsah

Policie ve Francii zadržela podezřelé z krádeže Banksyho díla

Francouzská policie zadržela šest podezřelých z loňské krádeže díla připisovaného britskému streetartovému umělci Banksymu z pařížského klubu Bataclan, které se tento měsíc našlo v Itálii. Podezřelé policie v pátek obvinila a vzala do vazby, napsala agentura AFP s odvoláním na policejní a soudní zdroje.

Foto: Reuters

Zloději ukradli z klubu Bataclan v Paříži dveře s dílem Banksyho

Článek

Zmíněných šest podezřelých policisté zadrželi tento týden v departamentech Isère a Horní Savojsko na jihovýchodě Francie. Dva z nich byli obviněni z krádeže v organizované skupině a čtyři další z přechovávání kradených věcí v organizované skupině. Všichni skončili v policejní cele.

Banksyho dílo se našlo v Itálii, zloděje nedopadli

Koktejl

Zástupci italské prokuratury 11. června veřejnosti ukázali graffiti Banksyho, které loni zmizelo z Bataclanu. To bylo nakonec nalezeno na půdě vesnického domu ve střední Itálii. Prokurátor Michele Renzo řekl, že motivem krádeže byly zřejmě peníze, uvedla agentura ANSA.

Graffiti se ukrývalo na půdě

Graffiti na protipožárních dveřích v klubu Bataclan, kde teroristé v roce 2015 zavraždili 90 lidí, zobrazuje truchlící zahalenou ženu. Z klubu malba zmizela loni, kdy ji kdosi ukradl i s dveřmi. Prokuratura ve městě L’Aquila, která vede vyšetřování, uvedla, že díky spolupráci francouzských a italských úřadů se podařilo graffiti najít „v důmyslném úkrytu“ na půdě venkovského domu poblíž městečka Tortoreto u pobřeží Jaderského moře.

Supersestra jako panenka na hraní. Banksy přišel s dalším obrazem

Kultura

Podle policie měl na půdu domu přístup pouze majitel nemovitosti. Čínská rodina, která v domě bydlí, o ukryté malbě vůbec nevěděla.

Majitelé klubu byli nadšení

Zástupce francouzského velvyslanectví v Itálii Christophe Cengig řekl, že nalezení díla je pro Francii dobrá zpráva. „Patří Bataclanu, patří všem Francouzům,“ citovala jej agentura AP.

Banksyho slavné graffiti dostalo roušku

Koktejl

Majitelé hudebního klubu prý byli nadšeni, když se o nálezu dozvěděli. Populární Brit Banksy patří ve světě výtvarného umění ke stále více ceněným autorům, jeho identitu však nikdo nezná. Ví se o něm pouze to, že pochází z Bristolu a od konce 90. let minulého století žije v Londýně. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly, která se kromě Británie objevila například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Banskyho olejomalba znázorňující šimpanze zasedající v parlamentu se loni v aukční síni Sotheby's prodala za téměř deset milionů liber (téměř 300 milionů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám