Hlavní obsah

Plaťte za režisérské umění otce, žádá Smoljakův syn po „cimrmanech“

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Samotné režijní zpracování her Žižkovského divadla Járy Cimrmana dnes již zesnulým Ladislavem Smoljakem je autorským dílem, a tudíž je chráněné právem a plyne z něj podíl ze zisku. S tímto tvrzením se žalobou domáhá syn herce a režiséra Filip Smoljak u Městského soudu v Praze zhruba 500 000 korun, které by podle něj mělo cimrmanovské divadlo vyplatit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Smoljak

Článek

Žaloba se týká uvádění divadelních her Akt, Vyšetřování ztráty třídní knihy a Cimrman v říši hudby. Advokát Smoljaka mladšího Michal Šalamoun v pondělí u soudu uvedl, že žaloba míří na autorská práva od roku 2015 a plnění, kterého se domáhá, je za čtyři roky ve výši zhruba půl milionu korun.

Městský soud při pondělním jednání probíral listinné důkazy a vyslechl vyjádření obou stran. Jádro sporu spočívá v tom, že divadelník Smoljak podle jeho syna svými režijními nápady, jako byly pohyby herců, načasování mluvy a řada dalších jevištních prvků, určil cimrmanovským hrám specifický ráz.

Advokát divadla František Vyskočil uvedl, že není pochyb o tom, kdo hry režíroval a že se na nich výrazně podílel Ladislav Smoljak, sporný je ale podle něj výklad režie jako svébytného autorského díla, na které se vztahují licenční práva.

Režisér není autor, řekl soud a Smoljakovi zamítl žalobu na tantiémy

Krimi

Šalamoun rovněž poukázal na zákonné znaky autorského díla. „Je umělecké a subjektivně vnímatelné, to nelze u režie zpochybnit,“ sdělil advokát. Odkázal také na klasické divadelní hry historických autorů, jejichž inscenace mohou vypadat každá úplně jinak podle toho, kdo je režíroval.

„Nejde nám o peníze, ale o princip, aby byla dodržena práva po mém zesnulém otci,“ sdělil Smoljak. Ten již dříve řekl, že by peníze použil ve filantropii, například chce podpořit malé divadelní projekty.

Soudce Filip Liška nakonec jednání vzhledem k dalším navrhovaným důkazům odročil na duben, kdy zřejmě pozve k výslechu zástupce uměleckých agentur, které se starají o tantiémy divadelníků.

Foto: Novinky

Filip Smoljak (vlevo) se svým advokátem Michalem Šalamounem u Městského soudu v Praze

Smoljak se Šalamounem vedou podobných sporů více, jeden z nich, s divadlem v Prostějově, je podle jejich slov nyní u Nejvyššího soudu, kam advokát podal dovolání, když předchozí soudy nárok zamítly. V tomto případě se jedná o zhruba 20 000 korun.

Smoljak mladší také řešil několik sporů s menšími divadly různě v České republice, se kterými se ale většinou podle svých slov dohodl bez žaloby, vždy se jednalo o cifry v řádu tisícovek. Nicméně podobnou žalobu, jako nyní řeší pražský městský soud, loni shodil ze stolu Krajský soud v Plzni. Podle něj je režisér výkonný umělec, a ne autor.

Ladislav Smoljak zemřel v roce 2010 a jeho syn Filip je jediný ze čtyř potomků, který vede soudní spory. Podle jeho názoru se cimrmanovské divadlo z pražského Žižkova nevypořádalo patřičně s právními nároky, které vyplývají z užívání režisérské autorské licence jeho otce.

Reklama

Související články

Cimrmanův maják hlídá Jizerské hory

V Příchovicích, obci nedaleko Kořenova v Jizerských horách, před šesti lety vzniklo muzeum Járy Cimrmana. Připomíná, že tento český světoběžník měl k Jizerkám...

Výběr článků

Načítám