Hlavní obsah

Bezdomovec z Plzně bydlel pod dálničním mostem, v opilosti házel kameny po jedoucích autech

Několik měsíců přežíval Zdeněk Hlavatý pod dálničním mostem na okraji Plzně. Když se 58letý bezdomovec opil, házel po projíždějících autech kameny nebo prázdné lahve od alkoholu. Místo trestu ho v pondělí poslal Okresní soud Plzeň-město do psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Foto: Foto archiv ČTK

Psychiatrická léčebna Dobřany

Článek

„Podle znalců nebyl schopen své jednání ovládat, neboť v důsledku nadměrného užívání alkoholu se u něj rozvinula duševní porucha se známkami paranoie. Ta se projevovala i bludy,“ konstatovala soudkyně Lenka Prýcová.

Policisté původně Hlavatého vyšetřovali kvůli výtržnictví, poškození cizí věci a pokusu ublížení na zdraví, neboť několik řidičů vážně ohrozil.

Na základě dobrozdání znalců ale případ nakonec odložili s tím, že pachatel byl v době spáchání činu nepříčetný a nemohl své jednání ovládat. To pro Hlavatého znamenalo, že nemůže být potrestán.

V seníku na Kladensku uhořel muž

Krimi

„Jeho pobyt na svobodě přitom znalci označili za nebezpečný. Proto jsme navrhli soudu, aby mu uložil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou,“ uvedla šéfka plzeňských žalobců Ivana Hostašová. S nedobrovolným pobytem v léčebně Hlavatý dnes souhlasil.

Provizorní příbytek měl Hlavatý umístěný pod mostem silnice číslo I/20 u sjezdu z dálnice D5 ve směru od Losiné na Starý Plzenec. Poprvé na sebe policii upozornil loni v červnu.

„Na projíždějící auta házel kameny různých velikostí. Do čelního skla trefil minimálně čtyři vozidla, která poškodil, a řidiče vážně ohrozil,“ připomněla policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že při dechové zkoušce nadýchal policistům 1,55 promile alkoholu.

O několik měsíců později na stejném místě hodil po projíždějícím vozidle BMW prázdnou lahev od vodky a rozbil mu čelní sklo. Řidič byl tehdy otřesen, ale vážnější zranění naštěstí neutrpěl.

Dechová zkouška byla znovu pozitivní a muž byl odkázán do psychiatrického zařízení, kde mu diagnostikovali psychickou poruchu se závěrem, že pro společnost představuje riziko a měl by se léčit v uzavřeném zdravotnickém zařízení.

Hlavatý policistům své jednání vysvětlil tím, že řidiče odháněl od mostu, protože prý měl strach z toho, aby ho neokradli.

Mladík dostal za smrt bezdomovce přísnější trest. Dva roky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám