Hlavní obsah

Benda dotaci 831 tisíc vracet nemusí

Právo, Jakub Svoboda, Karel Otcovský

Podnikatel a bývalý předseda krajské organizace ČSSD na Ústecku Petr Benda se nedávno přes vládní zákazy zviditelnil oslavou svých padesátin ve vlastním hotelu v Teplicích za přítomnosti řady hostů včetně expremiéra Jiřího Paroubka. Přitom předtím čerpal státní podporu pro zasažené podniky z programu Covid Ubytování. Vracet ji však nemusí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a kandidát Petr Benda před volebním autobusem loni v září v Ústí nad Labem.

Článek

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček sice minulý týden prohlásil, že Benda nedostane pravděpodobně ani korunu z kompenzací, na které by měl jako podnikatel nárok, ale tak tomu beze zbytku není. Již alokované prostředky si Benda ponechá. Nejde přitom o drobné – kontroverzní severočeský podnikatel od státu na kompenzacích získal 831 600 korun.

Bendu přijde zakázaný mejdan draho, přijde o statisíce

Domácí

„Co se týká již získané dotace pro hotel Prince de Ligne, ta byla za období jaro 2020, kdy žádné porušení pravidel neevidujeme,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vilém Frček.

Bendův hotel také čerpá státní příspěvky v rámci programu Antivirus. A i ty si zřejmě ponechá. V jeho případě se totiž peníze na podporu pracovních míst vracejí jen tehdy, pokud dojde k porušení zákoníku práce.

Inspekce má prověřit, jestli policie kryla Bendův mejdan v Teplicích

Krimi

Další asi nedostane

Ve druhém kole dotací v rámci Covid Ubytování už podle mluvčího Frčka Bendův hotel o dotaci nepožádal. Úřad nicméně už minulý týden nepřímo vyloučil, že by na ni Benda mohl kvůli porušení vládních nařízení hromadnou oslavou hluboko do noci dosáhnout.

„Porušení se vztahuje a kontroluje vždy ke konkrétnímu ubytovacímu zařízení, resp. konkrétní žádosti o dotaci,“ doplnil Frček.

Policejní šéf Husák je ve vážném stavu v nemocnici

Domácí

V. I. P. akce

Podle ministerstva průmyslu si hotel rozpracoval také žádost o podporu z programu Covid Uzavřené provozovny, i v tomto případě však porušení vládních nařízení čerpání podpory z programu automaticky vylučuje.

Benda, jehož si vedení soc. dem. loni proti vůli některých straníků dosadilo na severočeskou kandidátku ČSSD pro krajské volby, oslavoval narozeniny v předposlední lednový víkend.

Husáka přesunou na „trestnou lavici“, útvar vzdělávání

Domácí

Účastníci porušili hned několik vládních nařízení proti šíření koronaviru. Skandál již stál post ředitele libereckého krajského policejního ředitelství Vladislava Husáka. Ten se hájil tím, že měl v hotelu domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát, v čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal. Jedním z účastníků byl i bývalý premiér Jiří Paroubek. Podle informací MF Dnes se měl večírku zúčastnit i jeden ze soudců teplického okresního soudu, na fotografiích médií z akce ale nefiguruje.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

Krajská policie v souvislosti se zjištěními, která vyplývají z jejího vyšetřování, předala teplickému magistrátu k projednání případy porušení vládních opatření ze strany 14 lidí.

Dva z nich podezírá z toho, že umožnili přítomnost veřejnosti v hotelu. U ostatních má jít o porušení opatření o omezení volného pohybu. „Úředníci projednávají věc v souladu s krizovým zákonem a se zákonem o přestupcích,“ řekl Právu tajemník teplického magistrátu Marek Fujdiak.

Připomněl, že v řízení o přestupku může úřad podle krizového zákona uložit fyzickým osobám pokutu až 20 tisíc korun. Pokuta zřejmě hrozí i samotnému hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám