Hlavní obsah

Auto zastavilo, aby dalo chodcům v Praze přednost, policejní vůz ani nepřibrzdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na sociálních sítích se objevilo video zobrazující klasickou situaci na dvouproudé silnici s přechodem pro chodce. Jedno auto zastaví, aby chodce pustilo, auto ve vedlejším pruhu ale projede a chodce ohrozí. Vůz, který takto v sobotu projel přechod v Praze 8, byl policejní. Nadřízení posádky služebního auta řeší případ jako podezření z přestupku.

Foto: síť X

Podezření z přestupku spáchaného policisty v ulici Nad Šutkou

Článek

K nebezpečné situaci došlo minulý týden v sobotu kolem 15:30.

Červené auto zastavilo na frekventované ulici Nad Šutkou, protože chtělo umožnit přejít dvěma lidem.

Chodci začali přecházet, pak se ale zastavili, protože si všimli, že auto v levém pruhu se zastavit nechystá. To projelo v plné rychlosti, teprve pak chodci ulici přešli.

Policejní vůz neměl zapnutá výstražná světla, a když přechod přejel, začal brzdit.

„Po zjištění a zhlédnutí videa v mediálním prostoru jsme jej předali služebnímu funkcionáři s kázeňskou pravomocí, který se jím bude zabývat. V případě zjištění jakékoliv protiprávní jednání, bude postupováno podle služebního zákona,“ sdělil v pondělí na dotaz Novinek mluvčí policie Richard Hrdina.

Podle mluvčího je posouzení okolností případu rovnou na přímém nadřízeném posádky vozidla, protože se jedná o podezření z přestupku.

Auto bez signalizace

Chodci mají před autem přednost v případě, že už jsou na přechodu, když vůz přijíždí, což je i tento případ. Podle zákona je řidič na silnici s více pruhy povinen zpomalit nebo zastavit, když vidí, že auto jedoucí stejným směrem před přechodem zpomaluje nebo zastavuje.

Chodci nemají přednost, pokud se jedná o vůz využívající právo přednosti v jízdě. Zveřejněné video je bez zvuku, světelná signalizace ale zapnutá není.

Policejní auto nemohlo výstražný zvukový signál použít, aniž by použilo světelný, ten totiž musí auto využívající přednost v jízdě na rozdíl od zvukového použít vždy.

Policejní náměstek skončil mimo službu. Opilý řídil auto po D8

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám