Hlavní obsah

Desítky evakuovaných, zastavené vlaky. Anonym hrozil explozemi

Brno
Aktualizováno

Policie od pondělního rána prověřovala anonymní hrozbu výbuchem ve vlacích a na nádražích v Jihomoravském a Olomouckém kraji, na Vysočině a na poště v Brně. Prováděla evakuace a vlaky kontrolovala, bezpečnostní opatření se dotkly desítek lidí. Bomba se nikde nenašla, po oznamovateli policie pátrá.

Foto: Policie ČR

Evakuace v Brně kvůli anonymní výhrůžce

Článek

Oznámení se týkalo uložení bomby na nádražích a ve vlacích. Policisté kvůli hrozbě evakuovali na více než hodinu rovněž poštu v Brně v ulici Nádražní, budovu muselo opustit zhruba 50 lidí. Na místě byli z preventivních důvodů i záchranáři. Pošta se znovu otevřela kolem 10:00.

Nahlášenou bombou se policie zabývala například i v Tišnově na Brněnsku, oznámení o ní přišlo e-mailem na tamní městskou policii. Výbušnina se nakonec nenašla.

Podobná oznámení o výbušných systémech hlásili policisté i z dalších krajů, například na Vysočině ráno zkontrolovali dva vlaky ve stanicích v Ostrově nad Oslavou a v Havlíčkově Brodě.

„Evakuovali jsme cestující do bezpečného prostoru. Žádné podezřelé předměty jsme nenašli a oba vlaky pokračovaly v jízdě,“ uvedli policisté na Twitteru.

Vlak prohlíželi i policisté v Olomouckém kraji, jednalo se o soupravu v Hranicích na Moravě a žádný nástražný výbušný systém se tam nenašel. Cestující nastoupili zpět do vlaku a pokračovali v cestě.

Po oznamovateli výhrůžek pátrají kriminalisté. Mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb uvedl, že na stanovení trestní kvalifikace je ale ještě brzy.

Obecně za šíření poplašné zprávy hrozí podle trestního zákoníku až dva roky vězení, zmínila ČTK. Pokud si tak pachatel počíná opakovaně nebo pokud způsobí značnou škodu, zvyšuje se sazba na rok až pět let odnětí svobody. Za škodu velkého rozsahu se sazba zvedá na dva roky až osm let.

Muž čelí obvinění za výhrůžky redaktorovi ČT Hynkovi. Anonymní profil mu nepomohl

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám