Hlavní obsah

Američan zásoboval extází celou Moravu

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Obrovské množství extáze na moravské ulice dodávala parta dealerů, kterou se po ročním pátrání podařilo dopadnout pracovníkům brněnské expozitury Národní protidrogové centrály (NPC). Posledního člena hlavní skupiny se podařilo zadržet v úterý ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Stejně jako zbývající čtyři členové bandy putoval do brněnské věznice. Na severní Moravě pak policie zadržela dalších asi 5 lidí, kteří s touto partou spolupracovali.

"Všechno se začalo odehrávat loni na techno párty v Brně, kdy jsme zjistili prodejce několika tablet. Neměli jsme zájem zadržet drobné obchodníky, ale šli jsme po hlavním dealerovi. Ukázalo se, že je jím 40letý Američan, který k nám extázi vozí z Belgie a Holandska a jeho hlavní sídlo je ve Frýdlantu nad Ostravicí, kam si pro drogy jezdili další prodejci," řekl vedoucí brněnské expozitury NPC Robert Šlachta.

Pravidelné návštěvy Belgie a Holandska

Po ročním prověřování a mapování práce hlavní party dealerů spadla klec. Američana na žádost kriminalistů zadrželi celníci 12. června na hraničním přechodu v Rozvadově, kde ve svém voze Audi A4 vezl v balíčcích téměř 15 tisíc tablet extáze. Po zatčení hlavního organizátora začalo zatýkání jeho dalších čtyř hlavních spolupracovníků, které se od 20. do 24. června podařilo zadržet na různých místech ČR.

"Máme zjištěno, že Američan vyjížděl do Belgie a Holandska zhruba jednou za dva týdny či za měsíc a buď navštěvoval svou matku, nebo jezdil pro extázi. Tablety pořizoval za 30 až 60 korun a tady je prodával svým hlavním prodejcům za 60 až 80 korun. Na trh drobným uživatelům se pak tablety dostaly za 150 až 200 korun," dodal Šlachta.

Obchodníkům s drogami hrozí vysoké tresty

Při zkoumání tablet policisté zjistili, že na trhu dodávali tablety označené logy Mitsubishi, jablko, půlměsíc a Versace. Zejména pak poslední dodávka s logem půlměsíce na bílé tabletě byla velmi kvalitní a kdyby se ji podařilo dostat na ulice, tak by patřila zřejmě k nejdražším.

Všichni členové party nyní čelí obvinění z nedovolené výroby a prodeje psychotropních a omamných látek a jedů. Nejvyšší trest pak hrozí Američanovi a jeho třem komplicům ve věku od 19 do 25 let. Pokud je soud uzná vinnými, mohou skončit až na patnáct let ve vězení. Poslední zadržený (21) může strávit za mřížemi od 2 do 10 let.

Operace Stodola

"Zadržení všech jsme provedli v rámci akce KYJ sami. Nejsložitější bylo vypátrat pohyb Američana. Je hledaný v dalších zemích Evropy a není u nás hlášený, proto nenechával po sobě žádné stopy. Na základě této naší akce pak rozpracovali kolegové z Ostravy jinou akci, při které zadrželi další skupinu lidí, kteří s našimi hlavními podezřelými spolupracovali a brali od nich drogu," doplnil Šlachta.

Na severu Moravy byla mozkem distributorů podle policie 33letá žena z Ostravy. Desítky policistů pozatýkaly v polovině června deset osob, které měly zajišťovat dodávku extáze především do známé ostravské ulice Stodolní.

Během domovních prohlídek bylo nalezeno 600 tablet extáze, 80 gramů marihuany, 35 rostlin konopí, 250 gramů pervitinu a nelegálně držená střelná zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám