Hlavní obsah

Policie zadržela 16 aktivistů Kliniky, úřad jim zakázal vstup do budovy

Praha
Aktualizováno

Po úterním zákroku v budově v pražské Jeseniově ulici skončilo na policejní služebně celkem 16 aktivistů komunitního centra Klinika, kteří i přes výzvy policie odmítli objekt opustit. Jsou podezřelí z přestupku proti veřejnému pořádku, konkrétně neuposlechnutí výzvy úřední osoby, informoval ve středu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policisté při zásahu v Klinice v roce 2016Video: Aktivisté Kliniky

 
Článek

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) považuje za protiprávní, že aktivisté stále neopustili budovu, i když jim začátkem března vypršela smlouva. Podali proto další trestní oznámení, sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Policie v úterý stejně jako v pátek přijela do Kliniky kvůli nahlášené bombě, po prohlídce budovu předala úředníkům z ÚZSVM. Zástupci úřadu sice večer oznámili, že budovu převzali a zabezpečili, ale aktivisté poté do budovy opět vnikli.

Foto: Novinky

Aktivisté na střeše budovy Klinika

„Přítomné jsme opakovaně upozornili, že budova je nyní prázdná, uzamčená a vniknutí do objektu by bylo protiprávní. ÚZSVM zároveň na místě vyzval policii, aby zasáhla v případě, že dojde k opětovnému vniknutí do objektu,” uvedl Ležatka.

Připoutali se k sudům

Klinika, stejně jako každý jiný, musí podle něj dodržovat právní předpisy. „Použijeme veškeré právní prostředky k tomu, aby byla práva České republiky důsledně chráněna,” zdůraznil.

Centrum Klinika vyklidili kvůli nahlášené bomběVideo: Novinky

Někteří squatteři odmítli opustit i přes výzvy policistů a členů antikonfliktního týmu Kliniku a připoutali se k sudům s betonem. Policisté museli použít rozbrusky a elektrická bourací kladiva, až pak je odvezli na policejní služebnu.

„Zadokumentovali jsme jednání těchto osob a potřebné písemnosti posléze zašleme příslušnému správnímu orgánu k dořešení této situace,” dodal policejní mluvčí.

Vedou prý civilní spor

Někteří lidé z Kliniky zase vylezli na střechu budovy a odmítali z ní slézt. „S ohledem na to, že posléze začalo hustě pršet a postupem času se setmělo, byl by jakýkoli zákrok z naší strany hazardem s životy a zdravím těchto osob,” poznamenal Hulan.

Policisté proto vůči nim nezasáhli a zásah ukončili. Opakovala se tak situace z pátku, kdy anonym stejným způsobem vyvolal vyklizení objektu. V úterý vyjížděli policisté také k nahlášené bombě v restauraci Řízkárna, kterou kvůli anonymním výhrůžkám museli vyklidit již mnohokrát.

Squatteři uvádějí, že vedou s ÚZSVM kvůli užívání domu civilní soudní spor a že jim současný právní stav umožňuje do domu vstupovat. Majetkový úřad takový postup ale označil za nepřijatelný a nebezpečný precedens. Policisté pátrají po autorovi bombových výhrůžek kvůli šíření poplašné zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kliniku bude stát revolta desítky tisíc

Autonomní centrum Klinika bude muset za svou revoltu proti výzvě k vyklizení svého dočasného sídla na pražském Žižkově zaplatit. Za každý den, kdy její lidé...

Výběr článků

Načítám