Hlavní obsah

Agresivní vrah stráví za mřížemi pětadvacet let, nedá si pokoj ani ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve pětadvacetiletý vrah Ondřej Tulej, který si odpykává ve vězení dvanáctiletý trest za vraždu kvůli dvěma stovkám a následně pětiletý trest za napadení spoluvězně židlí, zpoza mříží jen tak nevyjde. Pražský vrchní soud mu v úterý potvrdil další, tentokrát osmiletý trest, za napadení spoluvězně opět židlí a také zbroušenou polévkovou lžící. Verdikt je pravomocný.

Ondřej Tulej u odvolacího jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Soud prvního stupně provedl dokazování v potřebném rozsahu pro rozhodnutí. Hodnocení skutku je logické, smysluplné a odpovídající provedeným důkazům,“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí soudce-zpravodaj Edvin Svoboda.

Soud odmítl Tulejovu obhajobu, že šlo z jeho strany o obranu. „Nebýt zákroku svědka, tak zcela zjevně by ten následek byl fatálnější, nebo přímo fatální. Koneckonců obžalovaný podle svědků poškozenému řekl, že ho zabije,“ dodal soudce. Podle soudu se může osmiletý trest za pokus o těžké ublížení na zdraví jevit jako poměrně přísný, nicméně jde o trest uložený ještě v dolní polovině zákonné trestní sazby, takže jej nelze považovat za trest nepřiměřeně přísný, dodal soudce.

V odvolání Tulej namítal, že právní kvalifikace ani trest nejsou přiléhavé. Navíc podle něj Krajský soud v Hradci Králové najisto neprokázal skutkový stav, který by explicitně prokazoval jeho vinu.

Vrah dostal dalších osm let. Spoluvězně pobodal polévkovou lžicí

Krimi

Tulej loni v říjnu ve valdické věznici nejprve v rámci hádky hodil židli po spoluvězni. Ten se pak schoval v koupelně, Tulej ale vyvrátil dveře a vrhl se na poškozeného, kterého se snažil bodat zbroušenou polévkovou lžící do krku a do hlavy. První úder poškozený vykryl, druhým ho Tulej bodl před ucho. Pak už je od sebe odtrhl další spoluvězeň z cely, do které pak přišla i vězeňská služba.

Mladík u hradeckého soudu tvrdil, že to byl on, kdo byl napaden. Prý na něho šli dva vězni, z čehož jeden vážil 100 a druhý 130 kilogramů. „Nebyl jsem hlavní aktér. Přiznávám jen to bodnutí, nechtěl jsem mu ublížit,“ uvedl v dubnu u soudu během své výpovědi. Ke konfliktům prý docházelo proto, že se ho ostatní vězni snažili dostat z cely, neboť mezi ně nezapadal.

„Já jsem byl v mládí šikanovanej, v pasťáku mě šikanovali. Teď už jsem bohužel velkej a nedám dopustit, aby na mě někdo šáhnul,“ nechal se slyšet Tulej v úterý. Soudce v odůvodnění zmínil, že to neznamená, že se kvůli tomu musí chovat tak, jak se chová.

Recidivistou od mládí

Tulej si původně odpykával dvanáctiletý trest vězení za vraždu před sedmi lety v Karviné, kdy jako plnoletý sotva vyšel z výchovného ústavu a po několika týdnech během pouliční hádky kvůli dvěma stovkám čtyřmi ranami nožem ubodal muže.

Loni se k trestu přidal další, tentokrát pětiletý trest za napadení spoluvězně. V karvinské věznici Tulej rovněž během hádky hodil po spoluvězni těžkou židlí.

Tulej má za svůj relativně krátký dosavadní život osm záznamů v rejstříku trestů, první se datuje do roku 2014, kdy se jako mladistvý dopouštěl zejména majetkové trestné činnosti. Jak zmínil soudce-zpravodaj při úterním jednání, byly mu zprvu ukládány podmíněné nebo alternativní tresty, ty se ale vždy přeměnily na tresty nepodmíněné.

Součástí trestu je i propadnutí věci – oné zbroušené polévkové lžíce.

Za vraždu kvůli 200 korunám dostal mladík dvanáct let vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám