Hlavní obsah

Advokáti: Pichlíkova kauza s Janíčkem nesouvisí

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Po pondělním výslechu podnikatele obviněného v případu bývalého zástupce pražské kriminálky Zdeňka Pichlíka a bývalého důstojníka pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem Petra Šímy popřeli jejich advokáti jakoukoli souvislost kauzy s tragicky zesnulým náměstkem pražského policejního ředitele Zdeňkem Janíčkem. Ten minulý týden v pondělí spáchal sebevraždu.

Foto: Adam Halmoši

Prima Run na startu.

Článek

"V asi dvouhodinovém výslechu nebylo nic, co by se jakkoli vztahovalo k plukovníkovi Janíčkovi. Stalo se jen to, že můj mandant, podnikatel z Prahy 2, popřel, že by kohokoli naváděl k trestné činnosti," řekl v pondělí Právu podnikatelův advokát Miroslav Kříženecký.

Jeho závěry potvrdil i advokát Vít Široký, který spolu s advokátkou Helenou Rejholcovou obhajují Pichlíka. "Snad doplním, že důkazní stránka vychází z odposlechů, které nám předloženy nebyly," poznamenal Široký.

Podle obvinění Pichlík poskytoval nezákonně tajné policejní informace svému podřízenému Šímovi, který je pak vynášel mimo policii. Tak se měli angažovat v případu lichvy se spoluobviněným třicetiletým pražským podnikatelem.

Rejholcová: napsali lži

Advokátka Rejholcová, která s obviněným Pichlíkem před jeho zatčením sdílela společnou domácnost, včera důrazně popřela zprávy o nadstandardních vztazích s Janíčkem. "Jsou to lži. Plukovníka Janíčka jsem naposledy viděla s jeho paní na plese před dvěma nebo třemi lety. Ani jsem si s ním netelefonovala. Nebyl v našem domě na žádném posezení. Ani loni v prosinci, jak uvedl minulý týden v sobotu Večerník Praha.

Nikdy v našem domě nebyly mejdany a prostitutky. Lživá jsou i tvrzení o tom, že by můj mandant a plukovník Janíček čachrovali s nemovitostmi. Další kroky proti těmto lžím zvažuji," řekla Právu Rejholcová, která se Pichlíkově obhajobě intenzívně věnuje a dojíždí za ním do liberecké vazební věznice i několikrát týdně.

Vztahy mezi Pichlíkem a Janíčkem advokátka označila za ryze pracovní. "Můj mandant byl podřízeným plukovníka Janíčka," poznamenala. Na dotaz Práva, zda se při jejích rozhovorech s Pichlíkem v roli obhájkyně objevily alespoň náznaky podezření směřující k Janíčkovi, odpověděla:

"Snad mohu s ohledem na tragickou smrt plukovníka Janíčka říci, že žádná podobná podezření nejsou. Naprosto nejsou. Doufám, že jsem se odpovědí nedopustila prohřešku vůči mému mandantovi a advokátské etice."

Na místě činu nebyl

Šéf pražských kriminalistů Ivan Smékal včera Právu sdělil, že veškerou činnost v domě, kde Janíček bydlel a kde se ve sklepě oběsil, řídili policejní specialisté z výjezdové skupiny.

"Nebyl to pražský policejní ředitel František Snopek, jak napsal v sobotu Večerník Praha. Plukovník Snopek po příjezdu na místo činu odešel za paní Janíčkovou a při prováděných úkonech vůbec nebyl. Proti těmto nepravdám uděláme ve vztahu k Večerce opatření," řekl v pondělí Právu Smékal.

"Zprávu o tragickém úmrtí mi sdělil operační důstojník. Považoval jsem za povinnost přijet za paní Janíčkovou. Byla to ona, kdo manžela našla. Cítil jsem povinnost být jí v ty chvíle oporou. Zde bylo mé místo. Ne na místě činu. To patřilo specialistům," odpověděl na dotazy Práva Snopek. Podle žalobce Michala Zachystala policejní specialisté odvedli velmi dobrou práci.

"Případ nicméně vyšetřujeme jako vraždu až do vyvrácení sebemenších pochybností. Ty přinesou až konečné výsledky soudní pitvy," řekl žalobce. Potvrdil, že se plukovník Janíček po četných bodných a řezných zraněních na těle nakonec oběsil na opasku. "Zjišťujeme motiv. Prověřujeme i všechny telefonáty a telekomunikační provoz. Prostě vše," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám