Hlavní obsah

Policejní důstojníci Pichlík a Šíma zůstávají ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důstojník odboru pro boj s organizovaným zločinem pražské policie Petr Šíma a jeho nadřízený Zdeněk Pichlík zůstávají ve vazbě. Krajský soud v Praze totiž ve čtvrtek zamítl jejich stížnost proti vazebnímu stíhání. Policisté jsou v cele proto, aby neovlivňovali svědky, ve vazbě tak mohou být maximálně do konce března.

Foto: Karel Novotný

Dechová hudba Bludověnka

Článek

Pichlík a Šíma čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Obvinění Pichlíka před koncem roku podpořilo Nejvyšší státní zastupitelství, když zamítlo jeho stížnost proti stíhání. "Nejvyšší zastupitelství stížnost zamítlo s tím, že naše námitky budou prověřeny v rámci dokazování," řekl Pichlíkův obhájce Vít Široký.

O Šímově stížnosti zastupitelství ještě nerozhodlo. Podle dostupných informací souvisí stíhání obou vysoce postavených pražských policistů s tím, že Šíma chtěl od Pichlíka údaje o dvou kauzách, údajně proto, aby je mohl předat svému informátorovi. Civilista s kriminální minulostí, který má být třetím obviněným v případu, je zřejmě na útěku a nedaří se mu obvinění doručit.

Podle státního zástupce na něj čeká obvinění z návodu k trestné činnosti. Ředitel pražské policejní správy František Snopek již před Vánocemi oznámil, že Pichlík i Šíma budou od policie v dohledné době propuštěni. Pokud budou propuštěni bez náhrady, neměli by nárok na odchodné ani výsluhový příspěvek, tedy měsíční rentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám