Hlavní obsah

Ke dvěma obviněným policejním důstojníkům má přibýt i civilista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zároveň s důstojníkem odboru pro boj s organizovaným zločinem pražské policie Petrem Šímou a jeho nadřízeným Zdeňkem Pichlíkem má být stíhán ještě další muž, tentokrát civilista. Jeho jméno figuruje v usnesení o zahájení trestního stíhání zároveň se Šímou a Pichlíkem. Na rozdíl od nich ale dosud podle zdroje ČTK usnesení nepřevzal.

Foto: Pavel Drapal
Článek

"Je tam podezřelá další osoba, civilista, který je podle našeho mínění na útěku," řekl v pátek ČTK k informacím zdroje státní zástupce odboru závažné hospodářské kriminality Jaroslav Dolejší. Policii uložil, aby po podezřelém muži pátrala.

Podle dostupných informací souvisí stíhání obou vysoce postavených pražských policistů s tím, že Šíma chtěl od Pichlíka údaje o dvou kauzách, a to údajně proto, aby je mohl předat svému informátorovi. Podle Pichlíkova obhájce Víta Širokého viní státní zástupce důstojníky z toho, že chtěli ovlivňovat vyšetřování dvou případů skrze tři lidi - dva civilisty a jednoho policistu. Podle Širokého ale šlo o běžné zjišťování informací například o tom, zda už byl podán návrh na obžalobu a podobně.

Šíma a Pichlík čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a jsou ve vazbě. Na podezřelého civilistu čeká podle Dolejšího obvinění z návodu ke zneužití těchto pravomocí. Bližší údaje o kauzách, které chtěli Pichlík a Šíma podle obvinění ovlivnit, nechce nyní státní zástupce zveřejnit. Totéž platí pro údaje o člověku, který je zatím v pozici podezřelého. Informace, které se doposud objevily, přitom naznačují, že by posledním z trojice mohl být právě policejní informátor s kriminální minulostí, pro kterého údajně policisté informace obstarávali.

Ředitel pražské policejní správy František Snopek již před Vánoci oznámil, že Pichlík i Šíma budou od policie v dohledné době propuštěni. Pokud budou propuštěni bez náhrady, neměli by nárok na odchodné ani výsluhový příspěvek, tedy měsíční rentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám