Hlavní obsah

Advokát řidiče požaduje kvůli Hlinkovi výslechy zdravotníků

– KARLOVY VARY
Právo, Rudolf Voleman

Vyslechnout veškerý zdravotnický personál, který 16. srpna přišel profesně do styku s Ivanem Hlinkou po jeho převozu z místa nehody v Karlových Varech do místní nemocnice, žádá po policejním vyšetřovateli advokát Jaroslav Krůšek. Ten zastupuje řidiče Františka Veletu, jehož avie smetla Hlinkův superb v protisměru při výjezdu z Karlových Varů.

Foto: SDT

Carmen

Článek

Legendární trenér a hokejista zraněním v nemocnici za tři hodiny podlehl. [celá zpráva] Policie už Veletu obvinila z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. [celá zpráva]

"Podal jsem policejnímu vyšetřovateli návrh, aby zjistil, zda skutečně byla dopravní nehoda a zranění, která při ní utrpěl, příčinou úmrtí pana Hlinky nebo zdali se na jeho úmrtí spolupodílela opožděnost lékařské péče, její nedostatečnost či její neodbornost," uvedl pro Právo Krůšek, podle kterého nyní bude záležet na vyšetřovateli, vyhoví-li jeho návrhu.

Spekulace o údajných problémech s poskytnutím lékařské péče zraněnému Hlinkovi se sice už několikrát objevily, ředitel nemocnice v Karlových Varech Jiří Štefan je však vždy důrazně odmítl.

Jako nepravdivé rovněž označil narážky šířící se ve Varech, že Hlinka musel při transportu v nemocnici několik minut čekat uzavřený v porouchaném nemocničním výtahu.

Ředitel: jde o dezinformace

"O ničem takovém nevím," reagoval Štefan na dotaz a na další otázku, zda si bude informaci ověřovat, uvedl: "Mám přesně průběh ošetření a celého dění popsán ve zdravotní dokumentaci a tam o něčem takovém není vůbec řeč," dodal s tím, že podle něj jde jednoznačně o dezinformaci.

Za nesmysl označil i řeči o tom, že byl Hlinka resuscitován přímo na chodbě nemocnice, protože se jej nepodařilo včas převézt na oddělení k přístrojům. "Je to pouze věc toho, kdo takové nesmysly rozšiřuje," kroutil hlavou ředitel.

"Nic z průběhu léčby nemohu podle zákona prozrazovat, protože právě takové informace, na které se mě ptáte, jsou předmětem lékařského tajemství," dodal Štefan a potvrdil, že vedení karlovarské nemocnice odmítlo vydat Hlinkově rodině zdravotní dokumentaci, která vypovídá o každém kroku do trenérovy tragické smrti.

"Podle zákona má právo disponovat s informacemi o způsobu, průběhu léčby nebo je sdělovat třetí osobě výhradně ošetřovaná osoba," uvedl ředitel nemocnice.

Co řekne Veleta?

"Pokud ošetřovaná osoba zemře, podle zákona na nikoho jiného toto právo nepřechází. To je poslední právní výklad tohoto zákona, kterého se držíme," dodal Štefan, podle něhož ošetřující lékař nejbližšímu příbuznému pouze vhodnou formou sdělí základní údaje o příčině úmrtí.

"Tak se i stalo. Pokud ale mají pozůstalí pochybnosti o zdravotní a lékařské péči, tak mohou podat trestní oznámení, kdy pak má soudně znalecká komise právo do zdravotní dokumentace nahlédnout," dodal Štefan.

Potvrdit nebo vyvrátit různé spekulace by mohl Veleta, kterého při plném vědomí přivezli do karlovarské nemocnice s Hlinkou společně. "Bez dalšího svolení mého klienta se nebudu k těmto informacím vyjadřovat," uvedl Krůšek k dění, které se podle některých neověřených zdrojů mělo odehrávat v karlovarské nemocnici po příjezdu Hlinky.

"Odpovědi na tyto otázky by ale měly jednoznačně vyplynout ze zdravotní dokumentace, která by měla být k dispozici policejnímu vyšetřovateli, pokud přijme můj výše zmiňovaný návrh," uzavřel advokát.

Reklama

Související články

Policie zatím nezná příčinu Hlinkovy nehody

Policie zatím nedokáže odpovědět na otázku, proč došlo v pondělí ke střetu nákladního automobilu Avia se Škodou Superb kouče hokejové reprezentace Ivana...

Výběr článků

Načítám