Hlavní obsah

Za růst počtu případů po celé Evropě můžou fanoušci Eura, tvrdí WHO

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

V zemích, kde se odehrávají zápasy fotbalového EURA, zmírňují protiepidemická opatření, například v maďarské Budapešti mohlo na poslední utkání českého týmu s Nizozemskem plné hlediště. Davy fanoušků ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) značně přispěly ke zhoršující se koronavirové situaci v Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plné stadiony a hospody fanoušků na Euru mohou podle WHO za nárůst počtu nakažených v EvropěVideo: Reuters

 
Článek

Minulý týden vzrostl počet nových infekcí napříč starým kontinentem o deset procent. WHO to zčásti přičítá právě fotbalovému šampionátu, který je rozesetý po celé Evropě. Právě cestování fanoušků, jejich shromažďování ve větším počtu lidí a rozvolňování restrikcí vedly podle WHO ke značnému nárůstu nových případů.

„Musíme se podívat na to, jak se lidé na stadion dostávají. Cestují v přeplněných autobusech? Dodržují opatření, když tak činí? A co se děje po zápasech? Když opustí stadion, jdou do hospody sledovat další utkání? Varovali jsme, že pokud se tohle bude dít, budou počty nakažených stoupat. Především u lidí, kteří nejsou naočkovaní,“ uvedla Catherine Smallwoodová z WHO.

Výhru nad Nizozemskem viděly přímo na stadionu tisíce fanoušků, jásalo se i v hospodách

Domácí

Svá tvrzení opírá Světová zdravotnická organizace o prostou statistiku. Před fotbalovým šampionátem zaznamenávala Evropa deset týdnů v kuse pokles v počtu nákaz.

Současnou situaci navíc komplikuje fakt, že se po Evropě šíří nakažlivější varianta delta. Skotským úřadům se například podařilo odhalit 1991 fanoušků, kteří navštívili v Glasgow duely mistrovství Evropy a následně se u nich projevilo onemocnění covid-19.

Stadion je riziko, fotbal sledujte v televizi, doporučil fanouškům Vojtěch

Evropa

Německý ministr vnitra Horst Seehofer označil rozhodnutí pořadatele UEFA pustit na stadiony davy fanoušků za „naprosto nezodpovědné“. Asociace se ale brání tím, že vstup na stadion je „plně v souladu s předpisy stanovenými příslušnými místními orgány veřejného zdraví“.

Reklama

Výběr článků

Načítám