Hlavní obsah

Výhru nad Nizozemskem viděly přímo na stadionu tisíce fanoušků, jásalo se i v hospodách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští fotbaloví fanoušci se poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru loni na jaře mohli ve velkém vydat na zápas reprezentace. Tisícovky příznivců během neděle zaplavily ulice Budapešti a večer zamířily na stadion, kde už neplatí takřka žádná koronavirová omezení. A nelitovali, na stadionu viděli výhru české reprezentace 2:0. Drtivá většina lidí ale pochopitelně fandila u televize.

Fanoušci v hospodách sledují fotbalVideo: Pavel Jaňurek, Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

Pokud nesedí doma, fanoušci sledují zápas zejména v restauracích a barech. „Návštěvnost nezávisí na tom, kdo hraje, ale hlavně na počasí. Dáváme všechny zápasy, i když nehrají Češi. To ale většinou místo zvuku pustíme hudbu. Ale když si někdo řekne, tak mu to zapneme i se zvukem," řekl výčepní z restaurace Stan na pražském Střížkově.

Obsypané jsou také venkovní restaurace, souboje českých fotbalistů s Holanďany o míč na stadionu v Maďarsku mohli prostřednictvím přímého přenosu sledovat na plátně lidé třeba v Riegrových sadech na pražských Vinohradech.

7000 lidí na stadionu

UEFA odhaduje, že přímo na stadionu je 7000 českých fanoušků. Protože v Maďarsku platí mírnější opatření proti koronaviru, může být Puskás aréna jako jediná z 11 hostitelských stadionů Eura zcela zaplněná. Kapacita je přes 60 tisíc míst, na předchozí tři duely ve skupině pokaždé přišlo zhruba 55 tisíc lidí.

Stadion je riziko, fotbal sledujte v televizi, doporučil fanouškům Vojtěch

Evropa

První čeští fanoušci vyrazili vlakem do Budapešti už v sobotu brzy ráno, hlavní nápor ale zažila maďarská metropole až dnes. Ve městě zpočátku dominovala oranžová barva, patřící Nizozemcům. Fanoušci "tulipánů", kteří to měli do Budapešti o poznání dál než Češi, se patrně vydali na cestu dříve. Postupně se počet obou táborů trochu vyrovnával, podle informací UEFA zápas v hledišti sleduej necelých sedm tisíc českých příznivců.

Foto: Attila Kisbenedek, ČTK/AP

Čeští fanoušci na stadionu v Budapešti

„My jsme přijeli autobusem od cestovní kanceláře, s kterou jezdíme už asi šest let různě po reprezentacích, po Slavii, na mistrovství světa v hokeji jsme byli. My jsme takoví sportovní blázni," řekla ČTK s úsměvem fanynka Ivana Jurčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám