Hlavní obsah

Za první den 23 tisíc registrovaných chroniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středeční půlnoci se mohou některé skupiny mladších chronicky nemocných registrovat k očkování v centrálním systému. Za první den se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přihlásilo na 23 tisíc zájemců.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na některých místech zaznamenali specialisté mimořádný zájem. „Lidé volají už od rána,“ řekla Právu sestra z ordinace ostravské diabetoložky Mileny Klárové s tím, že zájemci obdrží kód pro registraci a další postup už je na nich. „Žádný problém jsme nezaregistrovali,“ dodala.

Ne všichni mladší chronici ale mají na očkování nárok. Přednostně by měli unikátní kód k registraci dostat od svého specialisty lidé, u nichž je riziko vážného průběhu nemoci vyšší.

Lidé nad 65 let se budou moci hlásit k očkování po Velikonocích

Domácí

Jedná se o obézní pacienty s BMI nad 35, pacienty se závažným onemocněním plic, jater, ledvin nebo srdce, onkologicky nemocné, pacienty po transplantaci kostní dřeně nebo se závažným neurologickým onemocněním. Nárok mají i cukrovkáři, kteří se léčí inzulinem nebo antidiabetiky a trpí dalším onemocněním.

„Některým očkování navrhnu sám, jiní žádají sami. Děje se to při osobní návštěvě i telefonicky. Těm, co to potřebují, vše připravím. Pak už je to na nich a samozřejmě na očkovacích centrech,“ řekl Právu kardiolog z Polikliniky Agel Olomouc Roman Cerman.

Někde kód chybí

Kód pro registraci vyprší na konci dubna. Zaregistrovaným se s volným termínem ozve očkovací centrum, které si při registraci vybrali. Nutné je při očkování předložit lékařskou zprávu.

Kódy mohou dávat lékaři 15 odborností: například kardiologové, hematologové, onkologové nebo třeba diabetologové. Všem, kteří jsou uvedeni v národním registru poskytovatelů zdravotních služeb, ho ministerstvo odeslalo už o víkendu. Někteří ho přesto nemají.

Více než 60 procent seniorů nad 80 let dostalo vakcínu. Další zřejmě nemají zájem

Domácí

„Měli bychom dostat kódy, pod nimiž bychom měli lidi k vakcinaci přihlašovat. Zatím nic nemám,“ řekl Právu královéhradecký urolog Luboš Hejzlar. A není jediný.

Podle ministerstva zdravotnictví v některých případech lékaři nemají aktualizované kontaktní údaje, jindy spadají pod polikliniku, která kód zatím nemusela předat.

„Mohlo to vzniknout tak, že pracují pod nějakou poliklinikou, kde to šlo centrálně na ústředí, a tam to nerozdistribuují dál,“ přiblížila mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Specialisté, kteří kód nedostali, mohou napsat Sdružení ambulantních specialistů na e-mail sasp@sasp.cz.

Jak se zaregistrovat?
Dosud vedla cesta k očkování přes praktického lékaře nebo specializované centrum. Na tom se nic nemění. Od čtvrtka se mohou chronici zaregistrovat i do očkovacích center, která mají na rozdíl od praktiků dostatečné zásoby vakcín.
Pro přihlášení do rezervačního systému (registrace.mzcr.cz) je nutné zadat telefonní číslo, na které vzápětí přijde PIN. Po jeho zadání do systému se otevře formulář s osobními údaji a výběrem očkovacího místa. Zde je nutné zakliknout „osoba s chronickým onemocněním“ a následně zadat kód od specialisty, čímž se žádost o registraci odešle.
S volným termínem ve vybraném místě se ozve skrze SMS samo očkovací místo, které zašle i PIN2 pro potvrzení rezervace na rezervace.mzcr.cz.
Při očkování musí chroničtí pacienti předložit i lékařskou zprávu. „Bez této zprávy nebude pacientovi očkování v očkovacím místě umožněno,“ píše v pokynech ministerstvo.
Pokud má pacient k dispozici speciální kód, může se začít registrovat. Stejně jako u seniorů nad 70 let nebo pedagogů, ani v tomto případě nerozhoduje rychlost přihlášení. Pořadí ovlivňuje věk registrovaných.
„U všech kategorií, rovněž u osob s chronickým onemocněním, má prioritu věk, nikoliv čas registrace,“ potvrdil Právu vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.
Kde získat informace
pacientskeorganizace.mzcr.cz
covid-podpora@nakit.cz
linka 1221 (denně od 8 do 19 hod.)

Reklama

Výběr článků

Načítám