Hlavní obsah

Vzniká český „Kochův institut“

Právo, špf

Ministerstvo zdravotnictví zintenzivnilo přípravy na plánovanou reformu Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Přiblížit by se měl do budoucna respektovanému německému Institutu Roberta Kocha, který v zemi sehrál zásadní roli v řízení boje s epidemií. Na ministerstvu se proto ve středu sešla nově vzniklá desetičlenná expertní skupina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

Své místo v ní mají například ředitelka SZÚ Barbora Macková, epidemiolog a poradce ministra Rastislav Maďar, vedoucí skupiny MeSES a epidemiolog Petr Smejkal, exnáměstkyně ministra Alena Šteflová, zástupce WHO v Česku Srdan Matič nebo hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Očkování proti koronaviru zpomaluje. Nevěřte dezinformacím, apeluje Vojtěch

Domácí

„Ochrana veřejného zdraví je oblastí, která potřebuje modernizovat. Proto jsem vytvořil pracovní skupinu složenou z expertů, která připraví koncept reformy těchto institucí,“ sdělil šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO).

Rakousko dál rozvolňuje, Česko ne. Netroufám si už do toho mluvit, říká Babiš

Domácí

Skupina má připravit koncepci reformy současného systému ochrany zdraví, o který se bude moci stát opřít nejen při krizových situacích. Modernizace by se měla týkat například digitalizace procesů, efektivního krizového řízení a větší centralizace řízení hygienických stanic. Zanalyzovat by měla skupina i průběh pandemie a určit, co chybělo nebo nefungovalo, a věnovat se také ochraně zdraví v rámci životního a pracovního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám