Hlavní obsah

Po návratu z některých zemí zavádí Slovensko 14denní karanténu

– Bratislava

Od středy 1. prosince bude po příjezdu na Slovensko povinná čtrnáctidenní karanténa bez ohledu na očkování a překonání covidu pro všechny, kdo se vrátí z osmi afrických zemí, Izraele a Hongkongu. Potvrdilo to slovenské ministerstvo zdravotnictví ve vyhlášce, kterou Novinkám zaslal tiskový odbor.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Karanténa platí po návratu z Jihoafrické republiky, Botswany, Svazijska, Lesotha, Mosambiku, Namibie, Zimbabwe, Izraele, Hongkongu a Seychel.

Pro osoby, které se vrátí na Slovensko ze zmíněných zemí, neplatí žádné výjimky. „Karanténu je možné absolvovat doma nebo v karanténním ubytovacím zařízení,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky.

V říjnu zemřelo na Slovensku nejvíce lidí od letošního jara

Evropa

Karanténu ukončí negativní PCR test

Karanténa po bezpříznakovém průběhu skončí dovršením 14. dne po vstupu na území Slovenska nebo po dvou negativních PCR testech, přičemž první je možné absolvovat okamžitě po příjezdu a druhý osmý den po příjezdu. „Děti do 12 let se testovat nemusí, jejich karanténa končí zároveň s ostatními osobami ve společné domácnosti,“ dodalo ministerstvo.

Karanténa je povinná i pro ostatní členy domácnosti bez ohledu na to, zda jsou kompletně očkováni nebo překonali covid-19. V případě, že se po návratu objeví příznaky nemoci covid-19, o ukončení karantény rozhoduje karanténní lékař.

Slovensko se okamžitě na dva týdny ponoří do lockdownu

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám