Hlavní obsah

Vakcína Pfizeru pro 5000 lidí bude už koncem roku

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvních zhruba deset tisíc vakcín proti covidu by mělo do Česka dorazit už koncem prosince. A to oproti původnímu předpokladu, že očkovací látka přijde nejdřív na přelomu ledna a února. Očkování bude pro občany ČR dobrovolné a zdarma. Pro každého člověka jsou potřeba dvě dávky. První várku od Pfizeru by tedy mohlo dostat až pět tisíc lidí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Česká vakcinologická společnost v pondělí oznámila, že prvních 9750 dávek vakcíny americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech přijde do ČR už kolem 28. prosince, a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) informaci potvrdil. Touto vakcínou očkuje od minulého týdne Británie a od tohoto týdne USA.

„Zaznamenali jsme zprávu, že Evropská léková agentura (EMA) schválí vakcínu od firmy Pfizer 21. prosince a zhruba do tří až čtyř pracovních dnů by mohla být k dispozici. Mezitím ale budou svátky. Datum 28. prosince jsme spočítali, nikdo nám ho nesdělil,“ řekl Blatný.

Německo staví očkovací centra ostošest. V Česku Babiš teprve navrhuje zmocněnce

Koronavirus

Várka, která jako první přijde do České republiky, bude podle ministra spíš symbolická. „Nabídka byla tisíc až deset tisíc dávek, samozřejmě jsme požádali o maximum,“ uvedl Blatný. Podle očkovací strategie budou první na řadě chronicky nemocní a senioři nad 65 let, zejména diabetici nebo lidé s plicními chorobami, a zdravotníci z první linie.

„Na očkování připravujeme velmi podrobný plán. Vypadá to, že už koncem měsíce přijde první zásilka vakcín. Musíme veřejnost přesvědčit o tom, že je v zájmu všech, aby se nechali očkovat. Je to zásadní ochrana jejich života,“ řekl v pondělí po zasedání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Celkově mají do Česka dorazit vakcíny od několika firem pro sedm milionů lidí. Společnost Pfizer, která vakcínu vyvinula ve spolupráci s německou firmou BioNTech, by měla do ČR celkově dodat zhruba čtyři miliony dávek.

V prvním čtvrtletí má být očkováno 1,1 milionu lidí

Domácí

„Na základě současných projekcí očekáváme, že celosvětově vyrobíme až 50 milionů dávek vakcíny v roce 2020 a až 1,3 miliardy dávek v roce 2021,“ vyjádřili se minulý týden pro Právo zástupci společnosti.

Šéfem týmu ministra pro očkování byl už dříve jmenován Zdeněk Blahuta. Babiš však chce zřídit pozici zmocněnce pro očkování, který by se stal členem vládní rady pro zdravotní rizika.

Podle informací médií by se zmocněncem mohl stát bývalý ministr zdravotnictví a dnešní poradce premiéra Roman Prymula. Ten v ČT v pondělí řekl, že o tom s Babišem hovořil. „Očkování je nejdůležitější projekt naší vlády. Já si v rámci rady pro zdravotní rizika kontaktuji nějaké lidi, kteří by byli v mém týmu. Kdo to bude, to oznámím v nejbližších dnech,“ řekl k tomu Babiš.

Praktičtí lékaři si počkají

Očkovací strategii by měla vláda dokončit do Vánoc. „Současná strategie počítá s očkovacími centry, počítáme s desítkami až stovkami zdravotnických zařízení a větším počtem praktických lékařů či ambulantních specialistů. Různé vakcíny potřebují různá místa, některé mohou být distribuovány praktickým lékařům, jiné ne,“ řekl Blatný. Právě látku od společnosti Pfizer je potřeba skladovat zamrazenou v minus 70 stupních, na což ordinace praktiků nejsou vybavené.

Přehledně: Jaká opatření budou od pátku platit

Domácí

„Zatím jsem byl ujišťován, že vakcína Pfizer není určena k používání praktickými lékaři. Na její zamrazení není žádná ordinace vybavená,“ řekl Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Pro praktické lékaře by měla být podle něj vhodná vakcína od společnosti AstraZeneca, která čeká na schválení. „V první fázi to bude bez praktiků, přidáme se později,“ řekl Šonka.

Vakcína od Pfizeru je látkou tzv. RNA typu, která zatím nebyla použita na lidech. Ministerstvo zdravotnictví už dříve vyvracelo mýty, které kolují po internetu, např. že vakcína může změnit lidskou DNA. Jednou z nejrozšířenějších obav je, že narychlo schválená vakcína může mít nežádoucí vedlejší účinky. Zástupci Pfizeru už dříve uvedli, že při testování bylo nežádoucích účinků naprosté minimum, jednalo se v pár případech o únavu a bolest hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám