Hlavní obsah

V lednu přijde o 50 tisíc vakcín víc

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko si v úterý vyjednalo navýšení dodávek vakcín proti covidu-19 o dalších 50 tisíc. Celkem by tak mělo v lednu dorazit zhruba 320 tisíc dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která má zatím jako jediná registraci v EU. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Foto: ČTK

TK po mimořádném jednání vlády

Článek

„Česká republika se dohodla na navýšení dodávek vakcíny od Pfizeru a BioNTech v lednu o dalších 50 tisíc. V průběhu ledna tak přijde zhruba 320 tisíc dávek,“ sdělil Blatný.

První várka asi 9750 dávek dorazí do ČR už 26. prosince. Využity by podle Blatného měly být během tří dnů. Další dodávka o velikosti asi 20 tisíc dávek se čeká před koncem roku, pak budou dodávky podle ministra pokračovat v týdenních intervalech.

Vakcína pro širší veřejnost bude od února. Rozhodne věk a nemoci

Domácí

„Jsou už vytvořené jmenné seznamy těch, kteří látku dostanou,” dodal Blatný. Bude se jednat podle něj primárně  o seniory, kteří jsou hospitalizovaní nebo jsou v jiné ústavní péči, či o zdravotníky.

Distribuci vakcíny bude zajišťovat přímo firma Pfizer, která ji poveze ze své továrny v belgickém Puursu, kde se také očkovací látky vyrábějí. První dodávka bude mířit do čtyř pražských a dvou brněnských nemocnic.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové dodávka v sobotu nejprve přijede do Fakultní nemocnice Motol a odtud bude distribuována do dalších nemocnic. Očkování začne v neděli.

V hlavním městě se do vakcinace zapojí Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), Fakultní nemocnice Motol, Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) a Nemocnice na Bulovce, v Brně pak Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Každá zvládne naočkovat stovky lidí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám